Megszokhattuk, hogy Európa legnagyobb működő vulkánja, az Etna bizonyos időközönként „aktivizálódik”. Persze aki járt már itt, jól tudja, hogy az aktivitása folyamatos, jóllehet az állandó por- és gázkitörések már nem számítanak eseménynek a tűzhányó életében. A heves, lávaszökőkutas kitörések annál inkább. Nos úgy tűnik, hogy a 2018-as évet ez a tűzhányó igencsak látványos tűzijátékkal búcsúztatja. A történéseknek Érdi-Krausz Erika járt utána. Alábbiakban a december 27-i állapotot közöljük.
  December 24-én erős szeizmikus aktivitással vette kezdetét egy újabb , aktívabb periódus az Etnán.  A rengéseket követően számos repedés nyílt a csúcsrégióban, főként az Új-Északkeleti-kráter keleti és déli lejtőin. A kráter pedig sűrű hamufelhőt bocsájtott ki. A nap folyamán a vulkáni tevékenység egyre erősödött, a szakemberek paroxizmustól tartottak. Ekkor Catania repterét is lezárták.  A Stromboli-típusú kitörések [heves, robbanásos, lávaszökőkutas kitörések – szerk. megjegyz.] ennél a kráternél egyre erősebbé váltak.
  Karácsony első napján is folyamatosak voltak  a robbanásos kitörések és a lávafolyások, mind a csúcskráterből, mind a hegy oldalán megnyílt hasadékokból. December 25-én éjjel 4,8 -as erősségű földrengés sújtotta a területet. Az epicentrum Viagrande közelében volt. San Venerina és Zafferana épületeiben súlyos károk keletkeztek. Többek között  a templom is megrongálódott San Venerinában, amely a 2002-es kitörések során is megsérült és azóta újjáépítettek. A rengések azóta is folyamatosan rázzák a régiót.
  Források: