A Sciara del Fuoco-n augusztus 4-én és  október 10-én rögíztett állapotok összehasonlítása

A Sciara del Fuoco-n augusztus 4-én és október 10-én rögzített állapotok összehasonlítása

A dél-olaszországi Lipari-szigetek legaktívabb tűzhányója, a Stromboli október elején a megszokottnál hevesebb működésbe kezdett. A pontos történéseknek Érdi-Krausz Erika járt utána.

A vulkán megszokott robbanásos kitöréseit október 3-án váltotta fel először olyan lávafolyás, amely elérte a tengert.  Pár nap „pihenő” és úgynevezett Stromboli-típusú robbanásos kitöréseket követően október 9-én lávafolyás és  piroklaszt ár indult az egyik északi kráterből. A láva végigfolyt az úgynevezett Tűzcsúszdán (Sciara del Fuoco), és a két északi kúp egyikének a pereme beomlott, ami újabb piroklasztus lavinát eredményezett.
A kiömlő anyag  gyorsan, mintegy 30 másodperc alatt érte el a Sciara del Fuoco-t. Ezt több, jól táplált lávafolyam követte, amely kezdetben több ágban haladt, majd ezek egyesülve elérték a tengert.
A folyamatos lávafolyás a Sciara felszínén csuszamlásokat okozott. Az omlékony, instabil hegyoldalban a láva mély csatornát vájt, tulajdonképpen egy tüzes kanyont alakított ki. Ebben a  hasadékban a kőzetolvadék elé nagyobb, már korábban megszilárdult lávablokkok torlódtak, aminek következtében néhány látványos lávazuhatag is kialakult a lejtő mentén. Ez a jelenség különösen éjszaka látható jól 400 és 500 méteres tengerszint feletti magasságban. A zuhatagok nemcsak látványosak, de befolyásolják a kitörés természetét is; például felgyorsítják a lávatömbök és a hasadék mentén lezúduló piroklaszt ár sebességét. A szigeten a készültséget narancs színűre emelték, a helyiek nem hagyhatják el a házaikat és az ajtókat és ablakokat is zárva kell tartaniuk.
Forrás: INGV