Kitelepítésre várakozók Vulcano kikötőjében

Kitelepítésre várakozók Vulcano kikötőjében

Vulcano szigetén a mai napon korábban még nem tesztelt, országos polgári védelmi gyakorlatot rendeztek, amely a sziget evakuálásával ért véget. Közel 400 lakost és turistát telepítettek ki az esemény folyamán.

  Olaszországban most először volt ilyen méretű gyakorlat, amelyben az INGV (Országos Vulkanológiai és Geofizikai Intézet), a katasztrófavédelem, a helyi önkormányzat, a lakosság, valamint  a hajótársaságok is részt vettek és lemodellezték, az esetleges komolyabb gázkibocsátások (erre legutóbb idén januárban volt példa) illetve vulkánkitörés-veszély esetén szükséges teendőket.
  A vészhelyzeti forgatókönyvet az INGV szakemberei készítik el, akik azt a polgári védelem rendelkezésére bocsátják. Ez utóbbi szervezet ez alapján hozza meg a szükséges intézkedéseket elsősorban az emberek védelme érdekében. Az akció során a katasztrófavédelem figyelmeztető táblákat helyezett el és tesztelte Vulcano két kikötőjének vészhelyzet esetén történő elérhetőségét, valamint a kitelepítési útvonalakat.
  A riasztást most először Olaszországban egy „IT-Alert” riasztórendszer végezte el, amely a telefonok cellaadatai alapján az összes szigeten tartózkodónak üzenetet küldött, tájékoztatta a lakosságot a folyamatban lévő gyakorlatról és a követendő magatartási szabályokról.
Ebből az alkalomból az INGV az alábbi infografikát is elkészítette  a mérgező vulkáni gázokról, fumarolákról, előfordulási helyeikről és a kialakulásukról.
A veszélyekre figyelmeztető ábra

A veszélyekre figyelmeztető ábra

Forrás: INGV

Fordította: Érdi-Krausz Erika