etna

Kép forrása: https://www.siciliafan.it

Véget ért annak a műszernek a tesztelése, amely áttörést hozhat a vulkanológiában, konkrétan a vulkánkitörések előrejelzésében – számolt be róla egy olasz internetes portál (az eredeti beszámoló ITT olvasható).

A jelzőberendezés tesztelése 8 éven keresztül tartott, és Európa vulkánóriásán, az Etnán végezték.  Egy Firenzei kutatócsoport által kifejlesztett műszer jelentősége abban áll, hogy képes automatikus figyelmeztetéseket leadni a közelgő kitörések előtt; konkrétan egy órával előrejelezheti azokat. 2008 és 2016 között a berendezés 59 kitörésből 57-et 60 perccel korábban felismert és jelzett. Működése akusztikus érzékelők jelzésein alapul. A teszt eredményeit a Journal of Geophysical Research című amerikai folyóiratban tették közzé. Ennek a rendszernek a segítségével az olasz kormány már 2015-ben kidolgozott egy tervet, amely a vulkánkitörések veszélyeire  figyelmeztet. A vulkánok a kitörések előtt olyan alacsony frekvenciájú hangokat bocsájtanak ki, amelyet az emberi fül nem érzékel. A bolygónk 1500 működő vulkánja közül csak keveset figyelnek valós időben. A magma mozgásához köthető szeizmikus hullámok vizsgálata gyakran nem elegendő. Fontos, hogy ezt egy automatikus riasztás kísérje, ezáltal a kockázat még inkább csökkenthető.
Miután az Etnán tesztelték a jelzőműszert más vulkánokon is kipróbálják, amelyeknél más dinamikát és válaszidőt mutathat. A cél egy globális megfigyelőhálózat létrehozása.
Fordította: Érdi-Krausz Erika