Marsili-2

A Marsili a Lipari-szigetek kevésbé ismert tagja. Jelenléte és az általa jelentett potenciális veszély nem elhanyagolható (Forrás: http://www.meteoweb.eu)

Ha megkérdezik tőlünk, melyik földrészünk legnagyobb tűzhányója, minden bizonnyal a dél-olaszországi Etnát említjük. Tesszük ezt valószínűleg azért, mert a térképeken, olvasmányainkban elsősorban a szárazföldi képződményeket látjuk, és ehhez köthetők úti élményeink is. Kevésbé gondolunk a szemünk elől rejtett jelenségekre. És ez megtévesztő lehet.

Még mindig aktív a Marsili vulkán, Európa legnagyobb tűzhányója, adták hírül olaszországi szakmai források. A vulkán, amely a Tirrén-tengerben található. A 70 km hosszú és 30 km széles vulkánról eddig a tudósok azt feltételezték, hogy 100 ezer éve nem működik. Az Olasz Vulkanológiai Intézet 2006-ban kutatásba kezdett, hogy felmérjék ennek a vulkánnak a veszélyeit, mivel a szeizmikus és hidrotermikus aktivitása már régóta ismert volt. A kutatás során megvizsgálták a vulkán által kibocsátott anyagokat, amelyek alapján szakemberek nagy meglepetésére két későbbi kitörési fázist is sikerült meghatározniuk. Egy 15 és egy 60 cm vastag lávaréteget tártak föl, amelyekről az üledékben található szerves anyagok szénizotópos (C14) vizsgálatával megállapították, hogy 3000, illetve 5000 évvel ezelőtti kitörésekből származnak. A kilenc éven át tartó kutatás során arra is rájöttek, hogy nem kialudt tűzhányóról van szó, hanem alvó vulkánról, amelynek főkrátere csak 500 méterrel fekszik a tengerszint alatt.
A kutatók azért tartják veszélyesnek a Marsili-t, mert az ilyen típusú vulkánokra a robbanásos kitörés a jellemző. A veszélyességét még az is fokozza, hogy a folyamatos tengermozgások miatt a vulkáni felépítmény nem stabil, így az esetleges kitörés hatalmas tengermozgást, akár cunamit is okozhat, így veszélyt jelenthet az Tirrén-tenger partvidékén lakókra.
Gyűjtötte és fordította: Érdi-Krausz Erika