A július közepére meghirdetett, ám a dorogiak részéről csekély részvétellel lezajlott ingyenes látogatási napokat követően a BEBTE október 10-11-én ismételt lehetőséget teremt a Sátorkőpusztai-barlang díjtalan megtekintésére.

Az 1946-ban feltárt objektum felfedezésekor Magyarország legkülönlegesebb barlangja lett. Védelmére és kutatására elsőként Benedek Endre (1912-1987) bányafőmérnök szervezett csoportot az 1950-es évek végén. Az általuk megkezdett tevékenységet folytatva az 1989-ben létrejött utódszervezet (Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület – BEBTE) végzi ugyanezeket a feladatokat. Az egyesület ebbéli tevékenysége 1993-tól a barlang turisztikai bemutatásával bővült.

Az elmúlt években végzett komoly tereprendezésekkel a barlang igazi föld alatti bemutatótérré változott. Szakszerűen és esztétikusan elhelyezett ismertetőtáblák, vitrinek mutatják be a barlangkutatás múltját, jelenét, és természetesen jó néhány kristálykülönlegességet is.

Ezt a természeti kincset szeretnénk minél több helybélivel megismertetni, ami véleményünk szerint szükséges ahhoz, hogy a barlang kutatása és a sokak által látogatott természeti környezet a lakosság részéről „jóváhagyást” és  tényleges védelmet kapjon.

A barlang október 10-én és 11-én ingyenes látogatható, ám ehhez a csoportok beosztása miatt előzetes regisztráció szükséges. Jelentkezni és bővebben tájékozódni  a +36 20/396-7386-os telefonszámon lehet.  A barlangtúrához zárt lábbeli, hosszúnadrág és pulóver szükséges. Jelentkezés korhatára 10 év.

Programunkat a Dorogi Égetőmű Környezetfejlesztésért Közalapítvány támogatja.