Nyos-tó  (Forrás Wikipedia)

Nyos-tó
(Forrás Wikipedia)

A természet a földcsuszamlásokkal, áradásokkal, vulkánkitörésekkel, földrengésekkel, ciklonokkal és járványokkal igen változatos és kétségtelenül hatékony támadó fegyvertárat képes bevetni az ember ellen. A Nyos katasztrófájának nemcsak az a rettenetes következménye volt a megdöbbentő, hogy a tó 25 km-es körzetében megtalálták annak az 1700 kameruni embernek a holttestét, akiket álmukban lepett meg a láthatatlan ellenség, hanem az az új felismerés, hogy a Föld még gázháborút is indíthat.

Bár a Nyos-tó sokszögű alakja eltér a többségében kör alakú krátertavaktól, tagadhatatlanul egy vulkáni eredetű kráterben terül el. A Nyos vulkánjának utolsó kitörése valószínűleg csak néhány száz évvel ezelőtt következhetett be. Így elképzelhető, hogy 1986. augusztus 21-én egy újabb, ez alkalommal a tó alatti nagy mennyiségű szén-dioxidot felszabadító vulkáni kitörés zajlott le, hasonlóan a Dieng-fennsíkon, Jáván, 1979-ben történtekhez.

A Nyos esetében feltehetően a felhalmozódott gáz még jóval a katasztrófa előtt a tó vizébe került, oldott állapotban. eddig ismeretlen okból a tó 200 m mélyen lévő alsó rétegei a felszín felé kezdtek emelkedni, ami nyomáscsökkenést eredményezett. Az oldott állapotú szén-dioxid ekkor erőteljes vízsugár és buborék formájában felszabadult, majd elárasztotta a környező völgyeket.

Még ha a nyosi tragédia okát, nevezetesen a gyilkos gáz természetét és eredetét ismerjük is – vagyis azt, hogy a mélyen fekvő magmából származó szén-dioxidról van szó –, kérdéses marad az a mechanizmus, amely a gáz ilyen heves és nagy mennyiségű kilövellését előidézi. Ezzel szemben biztos, hogy a katasztrófa nem volt elegendő ahhoz, hogy a tavat megtisztítsa a benne oldott állapotban lévő összes gáztól: 600 ezer tonna oldott gázt tart még lent a több tíz méter vastag, szén-dioxidmentes felszíni vízréteg nyomása. hogy megszűnjön a fojtó gáz meglepetésszerű kitörésének reális veszélye, a Nyos Orgonái névre keresztelt nemzetközi program kezdődött azzal a céllal, hogy függőlegesen elhelyezett csövek segítségével a tóból a gázt kivonják.