A vulkánokat, különösen a dél-olaszországi Etnát járva megszokhattuk, hogy itt semmi sem tart örökké. A változatos és állandóan változó vidék a pusztulás és megújulás körforgásának egyik legjobb bizonyítéka. Itt sohasem lehettünk biztosak a dolgunkban, nem működik a „megszokás hatalma”. Az Etna minduntalan teszi a dolgát, hol kisebb, hol nagyobb aktivitással. A kutatók és a hegyre látogatók pedig csak kapkodják a fejüket; „Ez korábban nem volt itt!”, vagy „Hát az meg hová tűnt?” Az Etna most éppen új „gyermekét” nevelgeti. Az új kráter vélhetően hosszú időre leköti majd a vulkanológusok figyelmét. De nézzük, hogy miről is van szó valójában. Érdi-Krausz Erika utánanézett a helyi forrásoknak.

Lieber Tamás

Az új kráter kitörő lelkesedéssel építi magát. 2012.április 12-i állapot

Az új kráter kitörő lelkesedéssel építi magát. 2012.április 12-i állapot

A történet 2007-ben kezdődött. A Délkeleti-kráter egyik lávaszökőkutas kitörését követően a kráter szimmetrikus alakja megváltozott; a déli oldalán egy törés nyílt. 2007 márciusa és májusa között ez a hasadék egyre szélesebb lett és a kráter kettévált, majd keleti oldala beomlott és egy beszakadásos, ún „pit kráter” keletkezett. Ennek következtében a magma új helyen kezdett a felszínre törni. Az új hasadékból augusztustól kezdve gyakoriak lettek a gázkitörések és a stromboli-típusú kitörések.

Szeptember 4-én a Délkeleti-kráter oldalában nyílt hasadékból lávaömlés indult, amely 12 órán keresztül hatalmas erővel tartott és az utóbbi évek leghosszabb lávafolyását eredményezte. A következő hónapokban ezt újabb lávafolyások és paroxizmusok követték ugyanebből az új hasadékból.  Az ezt követő másfél évben a pit kráter nem működött, 2009 végén, 2010 elején  több helyen beomlott, a morfológiája jelentősen megváltozott.

2010 végén az új hasadék ismét aktivitásba kezdett, és mellette fokozatosan egy új hegy kialakulása kezdődött meg.

2011. január 12-én egy erős lávaszökőkutas kitörést követően új kráter jött létre, amely átvette a most már régi Délkeleti-kráternek nevezett csúcskráter szerepét. Az új kráter 38 paroxizmus nyomán jött létre, mindössze két és fél nap alatt, amely nemcsak az Etnánál különleges, hanem a világ vulkánjai között is egyedülálló. Az új kráter ugyanabból a lávacsatornából táplálkozik, mint a régi, csak keletebbre található. Tehát bár új kürtő született, ez ugyanúgy a Délkeleti-kráter.

Az első robbanásos kitöréseket ugyanebben az évben újabbak követték, lávafolyás, piroklaszt ár is zúdult le a Valle del Bove-n. Júliusiban a pit kráter is ismét működni kezdett és látványos lávaszökőkúttal világította meg Szicília egét.  2011-re a kitörések egy 170 m magas krátert építettek.

2012-es lávaszökőkutas kitörést és lávafolyást nyugodt időszak követte.  2013 elejére az Etna újból felélénkült:  az új kráternél számos kitörés, a Bocca Nuovánál  robbanásos kitörések voltak megfigyelhetők, és 11 év szünet után az Északkeleti- kráter is működésbe lépett 11 év szünet után. A folyamatos paroxizmusok egyre nagyobbra növesztették az új krátert, a kitörések szokatlanul erősek voltak. A 2013-as kitörések és lávaszökőkutak olyan erővel törtek az ég felé, hogy sokszor az 1000 méteres magasságot is elérték, a visszahulló por az autókat 10 cm-es vastagságban lepte be, de a krátertől 5-6 km-re 25 cm-es köveket is találtak. Az, hogy az összes kráter ilyen gyakorisággal és erősséggel működjön ritka az Etnánál.

2013 végére az Etna déli lejtője teljesen átalakult. A két Délkeleti-kráter közti hasadékból indult lávafolyás elborította a Torre del Filosofo környékét. Eltűnt a Sudestino-kráter és a 2001-es kis kráter és a Torre del Filosofo eddig megmaradt darabjai is. Az új kráter növekedése is abbamaradt. A kiömlő kőzetanyag a két kráter közti völgyet feltöltötte. Így létrejött egy nagy kúp, két különálló kráterrel. Az Etna új krátere jelenleg kb. 280 m magas, így 40 méterrel marad csak el a legmagasabb kráterétől, az Északkeleti-krátertől.

Összeállította Érdi-Krausz Erika

http://etnailvulcano.jimdo.com/crateri/cronologia-eruttiva-del-cratere-di-sud-est alapján