fs1000x800px-3f6fd6d84e773361932498605c44d8dfA vulkanikusan aktív Közép-atlanti-hátság része, az Ascension- (kiemelkedő) sziget ma egy hegycsúcs, amely 3048 méternyire magasodik az atlanti tengerfenéktől számítva. A Közép-atlanti-hátság a földkéreg gyenge pontja – amikor Afrika és Európa az észak- és dél-amerikai-lemez felé nyomult, a megolvadt kőzet felfelé törekedett, és végül kiemelkedett a tengerfenékről. A kibukkanó kőzetből lett a sivár sziget talaja, mely idővel termékennyé vált. Az Ascension-sziget tipikus példája a Közép-atlanti-hátság vulkanikus szigeteinek. Viharos születésének bizonyítéka a táj – a pirkolasztikus rétegek (magmás kőzetek, szilikátok), megkövült lávafolyamok és lávakupolák, vulkáni kürtők.

A terméketlen vulkanikus talaj ellenére az Ascension-szigeten tobzódik az élet: büszke lehet gazdag növény és állatvilágára. A legtöbb látogatót a zöld teknős vonzza. Ez az okos hüllő rendszerint a brazil partok mentén él, de ha eljön a szaporodás ideje, elindul, és egyenesen az Ascension-sziget felé veszi az irányt. Átszelve az Atlanti-óceánt, a teknősök a partra vonszolják magukat, hogy lerakják tojásaikat. Ahogy tévedhetetlenül megtalálják az utat az egyhangú óceánban, az maga a csoda, épp ezért már számos feltételezés született arról, miért vállalkoznak erre az útra.

Volt idő, amikor Afrika és Dél-Amerika még összetartozott, de egy vulkánkitörés-sorozat egyre jobban eltávolította őket egymástól. Ahogy megszűntek a kitörések, és kihűltek a vulkánok, a teknőcök azonnal birtokba vették a helyet, biztonságban lévén a szárazföldi ragadozóktól. Friss lávapótlás nélkül a szigeteket pusztítani kezdte a tenger, és többnyire elenyésztek az óceánban. Ez a sziget volt a legközelebbi elérhető célpont a teknősök vándorlásához, de az utazási távoslág egyre nőtt. És ők manapság is hősiesen vállakoznak az útra az Ascension-szigetre.

Az Ascension-sziget otthona még bámulatos madarak sorának, többek közt piros lábú fácán, fekete csér, barna kormos csér, számos vörös csőrű trópusi madár, indiai trópusi seregély él itt. A sziget körül, a vízben zöld tengeri teknős, bálna, wahoo, barracuda úszkál.

Az Ascension-sziget területe: 88 km2. Távolsága Brazíliától: 2000 km

Michael Bright – 1001 TERMÉSZETI CSODA
GABO Kiadó, Budapest, 2005. nyomán)