Hőkamerás felvétel az Etna heves kitöréséről Forrás: volcanodiscovery.com)

Hőkamerás felvétel az Etna heves kitöréséről (Forrás: volcanodiscovery.com)

Tűzhányók-témakörben hazai hírportálokról az elmúlt időszakban leginkább az izlandi Reykjanes-félszigeten márciusban kezdődő és jelenleg is zajló vulkánkitörésről, valamint  Kanári-szigeteken (La Palma) szeptemberben beindult működésről értesülhettünk. Természetesen másutt is zajlanak hasonló események, amelyek vagy rendszerességük okán, vagy mert távol vannak, kevésbé tűnhetnek érdekesnek számunkra.

A dél-olaszországi Etna folyamatos működése is elhomályosulni látszik, pedig érdemes figyelni rá. Hogy képet alkothassunk az itt végbement változásokról, az alábbiakban összeszedtünk néhány ezzel kapcsolatos érdekes információt.

Az Új-Délkeleti-kráter ez idáig legutolsó kitörési  sorozata 2020 decemberében  kezdődött, amely során  a kitörések minden egyes alkalommal ugyanazt a sémát követték;  A robbanásos, lávaszökőkutas  kitöréseket néhány nap, maximum egy hét nyugalmi időszak követte, majd  újra erőteljesen újraindult,  gyakran sokszor ismétlődő, közel azonos intervallumokban. 2021 október közepéig szinte azonos menetrendben, 56 robbanásos kitörést lehetett összeszámolni.

Némely kitörésnél augusztusban – amelyek eddig a legnagyobbak voltak és amely során a kitörési oszlop elérte a 9000 métert is – annyi vulkáni anyag került a légtérbe, hogy nyomon lehetett követni, ahogy a Jón-tenger és Görögország felé sodródik.

Ebben a hónapban a kráter oldalán számos alkalommal, több, mint 100 méter hosszan folyt le a láva a Valle del Bove irányába.

Az Etna a jelenleginél is nagyobb számú,  egyetlen ismert paroxizmus-sorozata 2000-ben történt, amikor a jelenleginél sokkal kisebb Délkeleti-kráternél összesen 66 lávaszökőkutas fázist lehetett összeszámolni.

Rögzített webkamerakép a 2021 szeptember 21-i paroxizmusról

Rögzített webkamerakép a 2021 szeptember 21-i paroxizmusról

A lávaszökőkutas kitörések által lerakódott vulkáni anyag drasztikusan megváltoztatta a kráterkomplexum morfológiáját, szabályos kúpot épített. Olyan formát öltött, mintha egy miniatűr vulkán lenne a Délkeleti-kráter egykori tetején. Nemcsak a kúp formája, hanem a mérete is megváltozott. Az  elmúlt hónapok alatt több métert nőtt, és most egyértelműen a vulkán csúcsát képezi. Ez azt jelenti, hogy  az Etna magasabbra nőtt, mint amilyen eddig – az emberi történelem során – valaha is volt.

Az Olasz Vulkanológiai Intézet kutatóinak mérése alapján az Etna jelenlegi magassága 3357 méter,  legmagasabb pontja pedig a már említett Délkeleti-kráter. Míg korábban 3326 méterrel az Északkeleti-kráter peremén mérték a legmagasabb pontot.

Összeállította: Érdi-Krausz Erika

Forrás: http://www.volcanodiscovery.com