Részlet Kessler Hubert könyvéből

Részlet Kessler Hubert könyvéből

Egy Esztergom-Kertvárosban működő digitális nyomda közreműködésével egyesületünk 2016-ban „Barlangász Klasszikusok” címmel új könyvsorozatot indított útjára. Persze az „új” jelző itt részben idézőjeles, hiszen régi, ma már csak antikváriumokból, esetleg könyvtárakból beszerezhető könyvek újbóli kiadásáról van szó, másrészt viszont ténylegesen új, mert ezeket az eredeti tartalmakon felül különböző extrákkal, izgalmas, korábban nem publikált anyagokkal egészítettük ki. Ilyen extrák, például korabeli levelek, az eredeti könyvből kimaradt fotók, a szerzők által annak idején felhasznált forrásmunkák (pl. naplójegyzetek), táviratok, a könyv megjelenése idején a szerző kézjegyével ellátott képeslapok, a könyvhöz, illetve szerzőjéhez köthető tanulmányok.

A barlangkutatás, mint ahogy minden tudományos tevékenység, jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt évszázadban. Fejlődtek a vizsgálómódszerek, amelyek révén új elméletek születtek. Kifinomultabbá, pontosabbá váltak a tudományos eszközök, amelyek segítségével új barlangokat vagy barlangrészeket tárhatunk föl a korábbiakhoz képest jóval kevesebb idő- és energiaráfordítással. Hiába a fejlődés, ha az ismeretek nagyközönség felé történő átadása nem tart lépést ezzel. Furcsa módját választottuk annak, hogy ezt az űrt pótoljuk; régi, klasszikus szerzőket, azok klasszikus műveit hívtuk segítségül.

Manapság kevés a barlangkutatás lényegét, szépségét a laikus nagyközönség felé is közérthetően, figyelemfelkeltő módon átadó ismeretterjesztő írás, kiadvány. Az általunk felidézett szerzők valóságos sztárok voltak az ő korukban, hiszen számos generáció nőtt fel műveiken, könyveik pedig valóságos bestsellerek lettek, mert 6-10 ezres példányszámban jelentek meg. Dr. Jakucs László „Felfedező utakon a föld alatt” című könyve még ennél is komolyabb karriert futott be. Korabeli újságcikkekből tudjuk, hogy a Szovjetunióban ez a kötet 70 ezer(!) példányban jelent meg. Ezt az adatot Jakucs László özvegye is megerősítette számunkra.

Úgy véljük, hogy a klasszikusok nemcsak a zenében, hanem a könyvekben is hatásos közlők, még akkor is ha nem szépirodalomról, hanem „csupán” a kevésbé populáris ismeretterjesztésről van szó. (Bár az, hogy kevésbé populáris, csak a mai korra értendő, hiszen 40-50-60 évvel ezelőtt ahogy az imént megjegyeztük, komoly olvasóközönséggel rendelkeztek).  Valahol ezt a gondolatot fogalmaztuk meg magunkban, amikor elsőként egy szűkebb baráti/szakmai kör számára álltunk neki régi könyvek leporolásának. Tulajdonképpen akkor fogant meg a sorozat elindításának ötlete, amikor könyvtárak leselejtezett állományában bukkantunk a számunkra igen értékes könyvekre, amelyek minden bizonnyal a szemetesbe kerültek volna, jobb esetben pedig az iskolai papírgyűjtő verseny kapcsán a MÉH telepre. Úgy véltük, hogy ezek a könyvek és persze alkotóik megérdemlik, hogy még évekig, esetleg évtizedekig könyvespolcon maradjanak. Ehhez pedig nyilvánvaló, hogy valamiképpen meg kell újítanunk ezeket a nagyszerű alkotásokat (természetesen az eredeti tartalom változtatása nélkül), mégpedig úgy, hogy különböző kiegészítő tartalmakkal (lásd a cikk bevezetőjében felsoroltakat) bővítjük, mai tudásunkkal értékeljük és kommentáljuk mondanivalóját. Nos így lehet a régi szerzők műveit ma is aktuálissá tenni.

Bernáth László Jakucs Lacinak küldött levele a Faggyúfáklyás-expedíció megjelenésének idején részlet)

Bernáth László Jakucs Lacinak küldött levele a Faggyúfáklyás-expedíció megjelenésének idején részlet)

Hála a digitális nyomdatechnikának, a könyvek gyártását a megrendelők számához tudjuk igazítani, és már akár 10 példány kiadása is megoldható, illetve ha az igények ezt kívánják, a kötetek legyártása 1-2 hét alatt teljesíthető.

A kollekciót illetően kezdetben néhány könyvben gondolkodtunk, ám a barlangász társadalom részéről megnyilvánuló kedvező fogadtatás (folyamatosan kapjuk az ötleteket) újabb és újabb könyv megjelentetésére ösztönöz bennünket, sőt kísérletképpen néhány folyóirat, illetve fűzött kiadvány (füzet) reprodukálása is megtörtént.

A reprintek az eredeti kiadó vagy/és szerző családtagjának, örökösének, hagyatékgondozójának hozzájárulásával jelennek meg. Kereskedelmi forgalomba nem kerülnek, kizárólag egyesületünkön keresztül rendelhetők meg. Személyes átvételre Dorogon, a Gáthy Zoltán Városi Könyvtárban, vagy a Sátorkőpusztai-barlangnál (itt kizárólag látogatási napokon) van lehetőség. A kiadványok ára a postaköltséget nem tartalmazza.

A „Barlangász Klasszikusok” sorozat főszerkesztője és felelős kiadója: Lieber Tamás, a BEBTE elnöke, a szerkesztésben Székely Kinga, a Barlangtani Intézet nyugalmazott vezetője is részt vesz. A könyveket neves hazai földrajzosok, így egyetemi tanárok és elismert barlangkutatók is kommentálják, de ismert hazai barlangi fotográfusokat, így Berentés Ágnest és Egri Csabát is a közreműködők között tudhatunk. A nyomdai előkészítésben, kivitelezésben: Gergely Zsolt, Jobszt Gábor és Nyíri Károly segít bennünket.

 

A KOLLEKCIÓ megtekintéséhez kattints az alábbi hivatkozásra

Barlangász Klasszikusok

További kiadványaink:

Kessler Hubert: A Nagy-Baradla

(füzet)

1-IMG_20161229_0001

1934-ben kiadott, 48 oldalas füzet reprintje.      A füzet ára: 500 Ft

 

Turistaság és Alpinizmus

(Folyóirat-kivonat)

1-IMG_20161230_0003-001 másolata

A reprint a folyóirat 1932. októberi lapszámának 8 oldalas kivonatát tartalmazza; Kessler Hubert „Aggteleki felfedezések” c. cikkét. A folyóirat-kivonat ára: 300 Ft

 

Jakucs László: Az aggteleki Baradla-barlang

10x13,5

A 64 oldalas füzet ára 500 Ft

Jakucs László: Magyarország nevezetes karsztjelenségei

A füzet ára: 500 Ft

A 48 oldalas A/5-ös formátumú füzet ára: 500 Ft

 

Dr. Balázs Géza könyvismertetője az Élet és Tudomány folyóiratban

Dr. Balázs Géza könyvismertetője az Élet és Tudomány folyóiratban

KÖNYV A SÁTORKŐPUSZTAI-BARLANGRÓL

Lieber Tamás – Szilvay Péter: A Sátorkőpusztai-barlang monográfiája

1-nyomdai munkák2017január

A könyv és a reprint folyóirat ára együttesen: 3800 Ft

Annak idején nagy nyilvánosságot kapott az a hír, hogy 1946-ban dorogi természetjárók páratlan szépségű barlangot fedeztek fel a Nagy-Strázsa-hegyen.  A Sátorkőpusztai- barlang feltárása a magyarországi  barlangkutatás mérföldkövét jelentette, mert a hévizes barlangok alapos megismerésére ösztönözte a szakembereket.

Ahogy a barlangok kutatása, úgy ez a 184 oldalas monográfia összeállítása is igazi csapatmunka eredménye; neves  kutatók bevonásával íródott. A könyv a Sátorkőpusztai-barlang felfedezéstől napjainkig tartó kutatástörténetének bemutatásán túl a barlang keletkezését is szakmai részletességgel tárgyalja. E könyv esetében természetesen új, 2020 áprilisi kiadásról van szó.

A színes képekkel, dokumentumokkal, kihajtható térképmelléklettel illusztrált könyv megrendelői az Élet és Tudomány folyóirat 1947. április 1-jén megjelent számának [ebben található Jakucs László cikke a barlang 1946-os felfedezéséről]  másolatát is megkapják.

 

 

ELŐKÉSZÜLETBEN