A Fossa kráterperem fumarolái hőmérsékletének  változása (Forrás: https://ingvvulcani.com)

A Fossa kráterperem fumarolái hőmérsékletének
változása (Forrás: https://ingvvulcani.com)

Az INGV (Olasz Vulkanológiai és Geofizikai Intézet) jelentékeny geofizikai és geokémiai változásokat észlelt  2021 szeptemberében a Fossa kráter fumaroláit tápláló hidrotermális rendszer működésében, főként a Grotte dei Palizzi-nál, a vulkáni kúp déli tövében.

A kutatók a fumarolából kiáramló szén-dioxid és kén-dioxid gázok intenzitásának és hőmérsékletének növekedését regisztrálták, valamint a helium izotóparányának növekedését, amely általában a magma mozgását jelző mutató.
A fumaroláknál a gáz hőmérséklete elérte a 340 Celsius-fokot, ami a kráter belsejében akár 100 Celsius-fokos növekedést is jelenthetett. A kráter déli pereme mentén is megnövekedett a gázkibocsátás. A gázösszetétel arra utal, hogy a magma körülbelül 3,5-4 kilométeres mélységben található. Valamelyest megnyugtató ugyanakkor, hogy 2004-ben és 2009-ben, amikor szintén hirtelen változást észleltek a vulkán működésében, a magmaszint ennél kicsit magasabb volt.

A La Fossa kúp tövében a felszín alatti víz hőmérséklete és sótartalma egyaránt megnőtt, viszont sem a kikötőnél, sem az iszapban nem történt jelentős változás.

Ami a szeizmikus mozgást illeti, szeptember 13-a óta jelentősen megnövekedtek a mikrorezgések a Fossa környékén. Ezeket a rengéseket alacsony energiaszint jellemzi, általában a kúp alatt legfeljebb 1 kilométeres mélységben – ez idézheti elő a különben is gyenge, instabil kőzetek repedezését.
A jelenlegi fázist nagyszámú, alacsony frekvenciájú szeizmikus események jellemzik, Ilyen szeizmikus jeleket az utóbbi 15 évben nem rögzítettek (ekkor telepítették az erre alkalmas szélessávú hálózatot). Ezek megjelenése összefüggésbe hozható a folyadékok megnövekedett mennyiségével, amely magasabb nyomást és rezonancia-jelenségeket idéz elő. Ezek a megfigyelések összhangban vannak azzal, amit a geokémiai adatok is igazolnak.

Ami a Vulcano térségében található tektonikus szerkezetek dinamikájához kapcsolódó törési szeizmicitást illeti, az nem mutatott jelentős eltéréseket, és nagyon alacsony szinten maradt.

Ugyanakkor a GPS-mérések augusztus óta a Fossa területén a talajszint enyhe változását mutatták. Ez a folyamat szeptember közepén felgyorsult, és még mindig tart, a maximális elmozdulás legfeljebb 1 cm (észak felé, a kúp északi oldalán), függőleges irányba.

Mint minden vulkán esetében itt is négy készültségi fokot határoztak meg a kutatók  (zöld, sárga, narancs, piros) A fent említett változások miatt a helyi polgári védelem  a készültséget sárga szintre emelte.

Mikrorengések számának alakulása (Forrás: https://ingvvulcani.com)

Mikrorengések számának alakulása (Forrás: https://ingvvulcani.com)

Hogy mi lesz ezután, arra nehéz választ adni. Azt azonban hangsúlyozni kell, hogy a gázkibocsátás nem kizárólag olyan területeken fordul elő, ahol jól látható fumarolák vannak. A gáz a talajon keresztül is feláramolhat, minden nyilvánvaló jel nélkül. Nem mindenhol hasonlítanak ezek a gázkibocsátások a kráter peremére jellemző szúrós szagú, kénes kigőzölgésekre. Esetenként színtelenek és szagtalanok, alattomosan törnek fel, anélkül, hogy az ember észrevenné, így könnyen bajt okozhatnak alacsonyabban fekvő, vagy zárt helyeken.

A megfigyelt jelenségek és anomáliák most még csak a La Fossa felső részét érintik, de nem zárható ki a közeljövőben, hogy azokat akár távolabbi területeken, szárazföldön és a tengeren is észleljék. Egy ilyen aktív hidrotermikus rendszer megléte robbanásos kitörést is okozhat, amelyeket nem a magma, hanem a magas nyomáson lévő folyadékok váltanak ki. Az ilyen típusú kitörések jóval nehezebben észlelhetők előre, mint mondjuk a magmatest lassú emelkedése, ami még veszélyesebbé teszi őket.

Az Olasz Geofizikai Intézet a meglévő megfigyelő hálózat megerősítésén munkálkodik. Az utóbbi két hónapban 6 új szén-dioxid regisztráló műszert telepített Vulcano lakott területén. Ezen kívül a már meglévő műszerek mellé további szeizmográfokat és hőkamerát is felállítottak
Fordította: Érdi-Krausz Erika
Forrás: