A Strázsa-barlang csilléje használatban az 1970-es években

A Strázsa-barlang csilléje használatban az 1970-es években

A Sátorkőpusztai-barlangtól légvonalban mindössze 50 méterre található a Nagy-Strázsa-hegy tetején kősátorként (innen származik a “Sátorkő” elnevezés) emelkedő sziklaboltozat, amit a legtöbben Tündérkapu néven ismernek. Azt azonban kevesen tudják, hogy ez alatt az 1960-as évek elején a dorogi Kadić Ottokár Barlangkutató Csoport tagjai Benedek Endre bányafőmérnök vezetésével barlangot találtak.

A Strázsa-barlangnak elnevezett emeletes barlangrendszer kutatásába komoly energiát fektettek, méghozzá oly mértékben, hogy ehhez bányászati módszereket és eszközöket is bevetettek. Ennek részeként a barlang előcsarnokától szinte a barlang végpontjáig csillepályát építettek a törmelék kitermelésének megkönnyítésére.

A sorozatos feltörések és rongálások miatt a barlangot az 1980-as évek közepén hosszú időre lezárták, bejáratát eltömedékelték. Ismételt megnyitása 2006 augusztusában a barlang kutatását napjainkban is folytató Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) érdeme. A lezárt barlangból előkerült többek között az egykoron ott használt csille is, amire 17 évig gondos kezek vigyáztak.

2023-ban a BEBTE barlangászai úgy döntöttek, hogy a kutatások során előkerült régi eszközöket restaurálják és a Sátorkőpusztai-barlanghoz érkező látogatóknak megmutatják. Így került képbe a Sátorkőpusztai-barlang bejáratánál 2023. október 23-án kiállított csille is, amelyet ideiglenes tulajdonosai örömmel bocsátottak a kutatók rendelkezésére, és ami a BEBTE egyik elnökségi tagja, Czanek Balázs kovácsműhelyében kelt új „életre”.

A csille egyedi gyártású, kimondottan a Strázsa-barlangba készült a Dorogi Bányagépgyárban. A lefektetett sínek nyomtávján (580 mm), valamint a gyártás során felhasznált anyagokon, alkatrészeken kívül a csille mérete, és működése merőben eltért a környékbeli bányákban használt eszközöktől. Méretei kisebbek, és a szállítmányt előre a vágány irányába (a kerekei között) lehetett kiborítani belőle.

A csille önsúlya kb. 143 kg, szállítható hasznos térfogata 0,1 m3, ami anyagminőség függvényében 80-170 kg tömeget jelentett.

Tekintsd meg a felújítás részletes, képes leírását, kattints az alábbi hivatkozásra:

A Strázsa-barlangi csille felújításának dokumentációja