Részlet Kessler Hubert könyvéből

Részlet Kessler Hubert könyvéből

Egy baráti vállalkozásként működő digitális nyomda közreműködésével egyesületünk „Barlangász Klasszikusok” címmel új könyvsorozatot indított útjára 2016-ban.  Persze az „új” jelző itt részben idézőjeles, hiszen régi – ma már csak antikváriumokból, esetleg könyvtárakból beszerezhető – könyvek újbóli kiadásáról van szó, másrészt viszont ténylegesen új, mert ezeket az eredeti tartalmakon felül különböző extrákkal, izgalmas, korábban nem publikált anyagokkal egészítették ki a szerkesztők.

Ilyen extrák, például korabeli levelek, az eredeti könyvből kimaradt fotók, a szerzők által annak idején felhasznált forrásmunkák (pl. naplójegyzetek), táviratok, a könyv megjelenése idején a szerző kézjegyével ellátott képeslapok, a könyvhöz, illetve szerzőjéhez köthető tanulmányok.

A barlangkutatás, mint ahogy minden tudományos tevékenység, jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Fejlődtek a vizsgálómódszerek, aminek következtében új elméleteket fogalmazhatunk meg. Kifinomultabbá váltak módszereink, amelyekkel új barlangokat vagy barlangrészeket tárhatunk föl a korábbiakhoz képest kevesebb idő- és energiaráfordítással. Mindezek ellenére szűkölködünk a barlangkutatás lényegét, szépségét a laikus nagyközönség felé is közérthetően, érdekesen, figyelemfelkeltő módon átadó ismeretterjesztő anyagokban. Olyanokban, amelyek több generáció tagjaival is oly sikeresen ismertették meg a föld mélyének titkait, s olyanokban, amelyek ilyesformán nagyban hozzájárultak természeti környezetünk megismeréséhez és megóvásához, s végeredményként a földrajz szeretetéhez. Az pedig már csak „hab volt a tortán”, hogy a barlangkutatók ma már sajnos egyre inkább kiöregedő táborát is jelentékeny mértékben tudták növelni az e témában megjelent kalandos beszámolók, lelkesítő írások.

Úgy véljük, hogy a klasszikusok nemcsak a zenében, hanem a könyvekben is hatásos közlők, még akkor is ha nem szépirodalomról, hanem „csupán” a kevésbé populáris ismeretterjesztésről van szó. (Bár az, hogy kevésbé populáris, csak a mai korra értendő, hiszen 40-50-60 évvel ezelőtt magyar nyelven 6-10 ezer példányban jelentek meg ezek a munkák.)  Valahol ezt a gondolatot fogalmaztuk meg magunkban, amikor elsőként egy szűkebb baráti/szakmai kör számára álltunk neki régi könyvek leporolásának. Tulajdonképpen akkor fogalmazódott meg a sorozat elindításának ötlete, amikor könyvtárak leselejtezett állományában bukkantunk a számunkra igen értékes könyvekre. Úgy véltük, hogy nem kellene mást tennünk, csak új köntösbe bújtatnunk ezeket a nagyszerű alkotásokat, és különböző kiegészítő tartalmakkal bővítenünk, illetve mai tudásunkkal értékelni, kommentálni, segítve a mai olvasóközönséget.

Bernáth László Jakucs Lacinak küldött levele a Faggyúfáklyás-expedíció megjelenésének idején részlet)

Bernáth László Jakucs Lacinak küldött levele a Faggyúfáklyás-expedíció megjelenésének idején részlet)

Hála a digitális nyomdatechnikának, a könyvek gyártását a megrendelők számához tudjuk igazítani, és már 10-20 példány kiadása is megoldható, illetve az igények növekedésével 1-2 hét leforgása alatt ez bármikor megismételhető.

A kollekciót illetően kezdetben néhány könyvben gondolkodtunk, ám a barlangász társadalom részéről megnyilvánuló kedvező fogadtatás (folyamatosan kapjuk az ötleteket) újabb és újabb könyv megjelentetésére ösztönöz bennünket, sőt kísérletképpen néhány folyóirat, illetve fűzött kiadvány (füzet) reprodukálása is megtörtént.

A reprintek az eredeti kiadó vagy/és szerző családtagjának, örökösének, hagyatékgondozójának hozzájárulásával jelennek meg. Kereskedelmi forgalomba nem kerülnek, kizárólag egyesületünkön keresztül rendelhetők meg. Személyes átvételre Dorogon, a Gáthy Zoltán Városi Könyvtárban, vagy a Sátorkőpusztai-barlangnál (itt kizárólag látogatási napokon) van lehetőség. A kiadványok ára a postaköltséget nem tartalmazza.

 

A KOLLEKCIÓ

1-IMG_20170212_0002

A könyv ára: 2000 Ft

Haroun Tazieff: A Saint Martin barlang titka

A Pireneusokban található Pierre-Saint Martin-barlangba szervezett  1952-es nagyszabású kutatóexpedíció  máig leghitelesebb beszámolója.  A magyar nyelven Hap Béla fordításában 1969-ben megjelent könyvből képet kaphatunk a francia barlangkutatók izgalmas munkájáról, valamint a fiatal Marcel Loubens tragikus halálának körülményeiről.

A kötet a BEBTE által életre hívott „Barlangász Klasszikusok” c. könyvsorozat  első darabja, amely az eredeti,  magyar nyelven 1969-ben megjelent könyv reprint kiadása. Az eredeti tartalmat az alábbi  extrákkal egészítették ki a kötet szerkesztői; Norbert  Casteret  beszámolója az 1952-es tragédiáról, Kunisch Péter írása a barlangban  közelmúltban lezajlott  túráról. A kötet  reprintjének 2017- es 2. kiadásában néhány korabeli fotó digitálisan színezett változata is helyet kapott.

 

 

 

 

1-IMG_20170212_0001

A könyv ára 2500 Ft

Jakucs László: A faggyúfáklyás expedíció

A neves barlangkutatónk, Jakucs László, az Aggteleki-cseppkőbarlang mélyére igen különleges kutatóexpedíciót vezetett. Primitív faggyúfáklyákkal, ősember módjára, az utak és a járást megkönnyítő hidak érintése nélkül munkatársaival végigjárták a hatalmas cseppkőbarlangot. Az út során, amely három napot vett igénybe, teljesen az ősember életmódját és több ezer évvel ezelőtti szokásait rekonstruálták. Ennek az érdekes vállalkozásnak  beszámolója a könyv, amely eredetileg 1962-ben, több mint 6000 példányban jelent meg.

A BEBTE által szerkesztett reprint kiadás tartalma számos extrával, érdekességgel bővült (pl. az eredeti kiadásban nem  közölt fotókkal, a résztevők naplójegyzeteivel, az eredeti könyv utóéletével foglalkozó  írással).

 

 

 

 

 

1-IMG_20170212_0004

A könyv ára: 2000 Ft

Kessler Hubert: Barlangok mélyén

A „Barlangok mélyén” című, 134 oldal terjedelmű, Kessler Hubert 36 fényképével illusztrált könyv a Franklin-Társulat kiadásában 1936-ban, kemény és papírkötésben egyaránt napvilágot látott. A könyvben az érdeklődők a barlangokról szóló általános ismeretek mellett, természetesen főként az író saját élményein alapuló történetekről olvashattak. Népszerűségét mutatja, hogy a kiadó 1942-ben egy második, bővített megjelentetés mellett döntött. Az eredeti szöveg és képanyag nem változott, csak két fejezettel és 10 fényképpel egészült ki. Abban a Baradlával egy rendszert alkotó, de a trianoni döntés alapján Szlovákia alatt húzódó Domica-barlang határsértéssel egybekötött illegális megtekintéséről, és a bécsi döntés alapján 1938-ban történt visszacsatolásáról szól.

Kessler munkáját minden barlanggal foglalkozó személy ismeri, de feltehetően a két kiadás, illetve az eltérés csak keveseknek tűnt fel. Ez a reprint erre hívja fel az érdeklődők figyelmét. Az extra tartalmat ebben a kötetben Székely Kinga tanulmánya, valamint néhány Kessler-archívumból származó fotó és képeslap jelenti.

 

 

 

Kessler Hubert: A Nagy-Baradla

(füzet)

1-IMG_20161229_0001

1934-ben kiadott, 48 oldalas füzet reprintje.      A füzet ára: 500 Ft

 

 

Turistaság és Alpinizmus

(Folyóirat-kivonat)

1-IMG_20161230_0003-001 másolata

A reprint a folyóirat 1932. októberi lapszámának 8 oldalas kivonatát tartalmazza; Kessler Hubert „Aggteleki felfedezések” c. cikkét. A folyóirat-kivonat ára: 500 Ft

 

 Jakucs László: A Békebarlang felfedezése

1-IMG_20170212_0005

Jelenleg előkészületben (várható megjelenés 2017 márciusában)

 

 

ÚJ KÖNYV A SÁTORKŐPUSZTAI-BARLANGRÓL

Lieber Tamás – Szilvay Péter: A Sátorkőpusztai-barlang monográfiája

1-nyomdai munkák2017január

A könyv és a reprint folyóirat ára együttesen: 3800 Ft

Annak idején nagy nyilvánosságot kapott az a hír, hogy 1946-ban dorogi természetjárók páratlan szépségű barlangot fedeztek fel a Nagy-Strázsa-hegyen.  A Sátorkőpusztai- barlang feltárása a magyarországi  barlangkutatás mérföldkövét jelentette, mert a hévizes barlangok alapos megismerésére ösztönözte a szakembereket.

Ahogy a barlangok kutatása, úgy ez a 184 oldalas monográfia összeállítása is igazi csapatmunka eredménye; neves  kutatók bevonásával íródott. A könyv a Sátorkőpusztai-barlang felfedezéstől napjainkig tartó kutatástörténetének bemutatásán túl a barlang keletkezését is szakmai részletességgel tárgyalja. E könyv esetében természetesen új, 2016 novemberi kiadásról van szó.

A színes képekkel, dokumentumokkal, kihajtható térképmelléklettel illusztrált könyv megrendelői az Élet és Tudomány folyóirat 1947. április 1-jén megjelent számának [ebben található Jakucs László cikke a barlang 1946-os felfedezéséről]  másolatát is megkapják.