A Szemétirtók csapatának legtöbbet emlegetett témája a cigicsikk-probléma. Erről szól Cserős Bettina plakátja

A Szemétirtók csapatának legtöbbet emlegetett témája a cigicsikk-probléma. Erről szól Cserős Bettina plakátja

Kimagasló környezetvédelmi tevékenysége elismeréseként Dr. Jócsik Lajos-díj „Esztergom Tiszta, Zöld Környezetéért” kitüntetést vehetett át a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) égisze alatt működő Szemétirtók csoport a 2023. december 13-i „Esztergom Megyei Jogú Város jó tanulója-jó sportolója” pályázat díjkiosztó ünnepségén. Az elismerés és a sikeres projektek kapcsán Walczer Patrik, a 24 Óra újságírója beszélgetett Lieber Tamással, egyesületünk elnökével.

– A Szemétirtók név az elmúlt évek alatt fogalommá vált a térségben. Gondoltad volna, hogy ilyen sikeres lesz a csoport?

– Sikeresnek akkor érezném a munkánkat, ha nem lenne szükség a tevékenységünkre, vagy ha mondjuk ennek hatására jelentősen csökkenne a szemetelők száma környezetünkben. Ez sajnos nincs így. Persze sok pozitív visszajelzést kapunk a lakosoktól – elsősorban Facebook-kommentek szintjén – és jó néhány település is számon tartja munkánkat, sőt időnként valamilyen módon segítik is azt.

– Több év távlatából nézve mi a tapasztalat? Van értelme az akciónak vagy minden tevékenység pusztán szélmalomharc?

– Ha csak a szemétszedéseket nézzük, ezek egyfajta figyelemfelhívó akciók is egyben. Ha sikerül azt elérnünk, hogy beszéljenek rólunk, már az is eredmény. Sajnos azonban ezek rövid életűek. De, hogy ne csak ilyen keserűen láttassuk a dolgokat; az mindenképpen jó, hogy egyre többen ismerik fel azt, hogy a saját kezdeményezéseknek igenis van létjogosultsága, és nem ciki egy-egy akció mögé beállni, ha az egyébként közös érdeket szolgál. Az akciókon rendre megjelennek új résztvevők, bár korántsem olyan mértékben, mint azt naivan gondoltuk 2-3 évvel ezelőtt.

– Tehát elindult egyfajta pozitív változás. Mennyire lehet hatni az emberek szemléletére?

– Az iskolákba eljuttatott Szemétirtók-irka kapcsán bizakodóak lehetünk, a fiatalokon keresztül látok némi esélyt a változásra, bár azt is tudom, hogy amíg ez a fajta kampány beérik, legalább egy évtizednek el kell telnie. Sokat segítene a környezettudatosság terjesztésében (beleértve természetesen a szemetelés visszaszorítását is), ha a helyi óriáscégek is aktív partnerek lennének ebben.

A magyarországi utak rendkívül szemetesek, a probléma országos kampányért kiállt (Cserős Bettina plakátja)

A magyarországi utak rendkívül szemetesek, a probléma országos kampányért kiált (Cserős Bettina plakátja)

– Miben számítanátok a vállalatok „együttműködésére”?

– A térségünkben található négy nagyvállalat összességében több ezer munkavállalót foglalkoztat. Ha az itt dolgozók családtagjait is beleszámítjuk, több tízezer embert lehetne direktben megszólítani (ez nagyjából Esztergom teljes lakosságának megfelelő létszám). Ebben az irányban tettünk ugyan kezdeményezéseket, de ezek eddig nem vezettek eredményre.

– Miben látsz előrelépési lehetőséget?

– Az óriásplakátok intézményével nem igazán tudok azonosulni, vizuális környezetszennyezés az, amit ezen a téren tapasztalunk (arról nem beszélve, hogy a letépett plakátok sokszor hónapokig ott hevernek a tövében), de ha már ott vannak, a politikai acsarkodás helyett ténylegesen közérdekű információkkal is szolgálhatnának. Ebbe az egészségügytől a környezetvédelemig sok minden beleférne, és azt gondolom, hogy segítené ilyesformán a civil kezdeményezéseket is.

– Térjünk vissza az akciókra. Milyen megmozdulások, kezdeményezések voltak a 2023-as esztendőben?

– Volt szemétszedő akciónk többek között a Kenyérmezői-patak mentén, a Dorog és Tokodaltáró közötti kiserdőben, a dorogi Schmidt villánál és a kórházparkban, a Sátorkőpusztán található tónál és Nyergesújfalun is. Emellett felújítottunk néhány köztéri virágosládát Dorogon, a KÖZÖD Egyesülettel közösen pedig műanyaggyűjtést és elektronikai hulladékgyűjtést is szerveztünk. Mindezek mellett a Szemétirtók-kampány keretében 3000 példányban juttattuk el ismeretterjesztő füzetünket a térségi iskolákba.

– Vissza szoktatok térni a korábban megtisztított helyszínekre?

– A takarított helyszínek között természetesen voltak ismétlődőek is. Ez is mutatja, hogy a szemetelés „kultúrája” mélyen gyökerezik társadalmunkban, de sokaknak még mindig természetes mozdulat az autóból való szemetelés is (gyorséttermi csomagolásokat, PET-palackokat, energiaitalos dobozokat, cigarettacsikkek millióit stb.), pedig ott igazán elférne arra az időre, amíg haza nem ér az ember.

– Az eddig eltelt éveket vizsgálva milyen sikeres Szemétirtók-kezdeményezésekről beszélhetünk?

– Sikeresnek mondjuk egy szemétszedést nem neveznék, hiszen akkor lenne sikeres, ha a problémát hosszú időre orvosolnánk. De az eredményesség is csak legfeljebb néhány hétig tart. Ezeknek az akcióknak a tanító, demonstráló erejében hiszek. Ebben a közösségi média is hasznos partner. A cigarettacsikk-kampányunk az talán amivel sokan azonosítanak bennünket. Ez nem is csoda, hiszen immáron negyedik éve igyekszünk a témát felszínen tartani. De sikeresnek könyvelhetők el fásításaink, hiszen a néhány éve elültetett csemeték látszólag jól érzik magukat.

Szemetünket nemcsak lefelé, de fölfelé is eldobhatjuk. A lufi pillanatnyi örömöt jelent csak elengedőjének, az általa okozott kár ellenben óriási (Cserős Bettina plakátja)

Szemetünket nemcsak lefelé, de fölfelé is eldobhatjuk. A lufi pillanatnyi örömöt jelent csak elengedőjének, az általa okozott kár mértéke ugyanakkor óriási (Cserős Bettina plakátja)

– Nemrégiben díjjal ismerték el a csoport elhivatottságát. Szerinted mivel szolgáltatok rá a nívós kitüntetésre?

– Talán azzal, hogy 2019-es megalakulásunk óta nem lankad a csapat aktivitása, a környezettudatosság fentiekben részletezett népszerűsítése és az Esztergom területén szervezett akcióink kellően hangsúlyosak voltak. Megtiszteltetésnek vettük, hogy Esztergom vezetése szemében a „Dr. Jócsik Lajos-díjra” érdemesnek tartanak bennünket. Azért azt szeretném hozzátenni, hogy a Szemétirtók tagsága nem korlátozódik a BEBTE-tagságára, jóllehet mi nevesítettük így környezetvédelmi törekvéseinket és mi koordináljuk a programokat. De a Szemétirtók valójában egy Facebook-közösség is. Tehát mi mindenkit ide sorolunk, aki azonosulva törekvéseinkkel a maga eszközeivel és módszereivel „szemetet írt”, népszerűsít, mozgósít.

– Motiválja-e a csapatot a díj a további akciók megszervezésére és lebonyolítására?

– Természetesen némi motivációt jelent, de tekintve, hogy eddig is igyekeztük maximális erőbedobással tenni a dolgunkat, ettől ennél magasabb fokozatra már nem tudunk kapcsolni. Talán inkább mások felé lehet az az üzenete, hogy érdemes csinálni, kitartónak lenni, mert ezt az igyekezetet elismerik.

– Milyen jövőbeli terveitek vannak?

– A lehetőségeinkhez mérten továbbra is lesznek szemétszedő programok, de ebben is szeretnénk magasabb szintet lépni. Elsősorban Dorogon szeretnénk létrehozni egy a városi környezetért tenni akaró civil szervezetekből álló közösséget. Fontos, hogy ne aprózzuk el tevékenységünket, hanem fésüljük össze elképzeléseinket, és a gyakorlatban is közösen álljunk neki a feladatoknak.