Füzetünkkel elsősorban a fiatal korosztályt céloztuk meg

Füzetünkkel elsősorban a fiatal korosztályt céloztuk meg

A BEBTE Közgyűlése 2019-ben döntötte el, hogy az egyesület a barlangkutatói és természetvédelmi munkájától némiképp leválasztja környezetvédelmi tevékenységét, amellyel szélesebb társadalmi rétegeket kíván megszólítani. Az új „gyermek” nevet is kapott; SZEMÉTIRTÓK.

Társaságunk az úgynevezett akcióprogramok (illegális szemétlerakatok felszámolása, pataktakarítás, csikkgyűjtő megmozdulások, faültetések stb.) mellett nagy hangsúly fordít az ismeretterjesztésre, különös tekintettel a környezettudatosság népszerűsítésére. Ez utóbbi célt szolgálja a 2020-ban megálmodott és elkészített „Szemétirtók-irka” is. A füzet ötletgazdái és írói Gábor Éva és Lieber Tamás a Szemétirtók alapítói és koordinátorai, míg a rajzokat Cserni Zsófia készítette.

Az iskolai tanórákba adaptálható füzet nem titkolt célja a környezettudatosság eszméjének, illetve magának a gyakorlati környezetvédelemnek iskolákba, illetve végső soron a hétköznapokba történő „becsempészése”. A program lényege, hogy a diákok kézzelfogható példák segítségével gyakorlati útmutatót kapjanak ahhoz, hogy miként tehetik szebbé, jobbá, élhetőbbé környezetüket.

Hála a helyi pedagógusoknak és intézményvezetőknek, a füzet első, 2020-as változatát a dorogi iskolákban, 7-8. osztályosok körében tesztelhettük, s a kedvező visszajelzések alapján alkottuk meg annak bővített verzióját. A Dorogi Égetőmű Alapítványának támogatásával több mint 4000 példányban, 2021 szeptemberében készülhetett el tehát a második kiadás, amely így már nemcsak helyi, hanem regionális(*) szinten is terjeszthetővé vált, ráadásul nemcsak a felsőbb osztályok tanulói, hanem a teljes felső tagozatos diákság körében.

A tulajdonképpen bármely tanórán használható fehérlapos irkafüzet lényegében 10 nyomtatott oldalt tartalmaz, amely különféle ábrák, fotók segítségével igyekszik átadni az általunk legfontosabbnak vélt ismereteket a témában.

Néhány oldal a füzetből

Néhány oldal a füzetből

Kiadványunkat 2021 októberéig az alábbi települések iskoláiba juttattuk el:

Annavölgy, Csolnok, Dág, Dorog (Eötvös József Általános Iskola, Petőfi Sándor Általános Iskola, Zrínyi Ilona Általános Iskola), Esztergom (Petőfi Sándor Általános Iskola, József Attila Általános Iskola, Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium, Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Dobó Katalin Gimnázium), Leányvár, Piliscsév, Pilismarót, Pilisszántó, Sárisáp, Solymár, Tát, Tokod, Tokodaltáró

*Személyes kapcsolatainknak köszönhetően néhány régiónkon kívül eső iskola is bekapcsolódott a programba, így jutottak el füzeteink például Solymárra és Pilisszántóra is.

A pedagógusoktól ígéretet kaptunk arra, hogy környezetismeret, földrajz, vagy éppen osztályfőnöki óra keretében, de közösen beszélik át a füzet tartalmát a gyerekekkel, sőt egyéni feladatok megoldására, ezzel kapcsolatban pedig jutalmazásra is lehetőséget teremtenek. A füzet többek között tanórán, vagy otthoni feladatként is feldolgozható cikkeket, filmeket ajánl, amelyek segítenek egy-egy lokális vagy globális probléma megértésében.

A Szemétirtók-irkára további iskolák jelentkezését is örömmel várjuk, a készlet erejéig!

E-mail címünk: szemetirtok@gmail.com

Facebook-oldalunk megtekinthető ITT!

Ha szeretnél többet megtudni tevékenységünkről, hallgasd meg a velünk készített podcast-beszélgetést