DSCF6397

Az eszközök leszállítása közben. A felvételen még a felújítást megelőző állapot látható

A látogatók és barlangászok örömére 2017 októberében új eszközökkel bővült a BEBTE által üzemeltetett Sátorkőpusztai-barlang.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINPI) a KEHOP fejlesztési pályázat keretében idén több gerecsei és pilisi barlang létesítményeit újíttatta fel. Számos barlangra új  lezárás került, valamint többekben természetvédelmi célú kiépítéseket, átalakításokat végeztek. E program keretében az egyesületünk által gondozott Sátorkőpusztai-barlang – amely megyénk egyetlen turisztikai barlangja – új, rozsdamentes létrákat, lépcsőket, járófelületeket kapott. Nemcsak a korábban meglévő, elavult eszközöket cserélték le a kivitelezést végző Ariadne Karszt- és Barlangkutató Egyesület tagjai, hanem új műtárgyakat is beépítettek . A legnagyobb attrakció az ún.  Középszinten lévő Ferde-terem áthidalása lett. Itt megszűnt az egyébként képződményekkel gazdagon borított járattalp taposása, ugyanakkor  jóval kényelmesebben és biztonságosabban lehet itt közlekedni.

A BEBTE és a DINPI a kiépítéstől a látogatószám növekedését, ugyanakkor a barlang terheltségének csökkenését várja. Az egyesület vezetősége az elmúlt években végzett új feltárások és barlangmosások eredményeit figyelembe véve átértékelte a barlang turisztikai üzemeltetésével kapcsolatos korábbi állásfoglalását. Eszerint a Sátorkőpusztai-barlangban ma már nem a barlangjárásra, mint sportra, hanem gazdag és páratlan képződményeinek megismertetésére, a természetvédelem fontosságára helyeződött a hangsúly.

A megújult barlang legközelebb október 22-én várja látogatóit. Bővebb információ a +36 20/396-7386-os telefonszámon kérhető.