Åndalsnes helye Norvégia térképén

Åndalsnes helye Norvégia térképén

Dél-Norvégiában, nagyjából félúton Trondheim és Bergen között festői környezetben, a 88 kilométer hosszú, s ezzel Norvégia 9. leghosszabb fjordjának (Romsdal-fjord) elvégződésénél, a Rauma folyó torkolatánál találjuk a 2200 lakosú Åndalsnes városkát. A főképp halászatra épített település ma már legalább ennyire fontos turisztikai központ.

A fjord és a hegyek ölelésében fekvő település egyik legfőbb turisztikai attrakciója a Romsdal-lépcső. Norvégiában megszokott, remekül jelzett és kiépített turistaösvény vezet fel az 580 méteres magasságban megépített kilátó rámpára (Rampestreken).

A túra norvég viszonyok között közepesen nehéznek minősül, de a magyarországi turisták számára azért komolynak számít. Az útikönyvek 1,5 órás időtartamot írnak a felfelé és 1 órát a lefelé vezető útra, ami persze megfelelő kondíciót feltételez. A meredek kaptató 430 méteres magasságban lépcsőmászássá „szelídül”. Norvégiában immáron hagyomány, hogy a meredek turistaösvényeket Nepálból ideutaztatott serpákkal építtetik ki. A Himalája magaslatain edződött serpák hatalmas kőlapokból épített lépcsőikkel Norvégiában is letették névjegyüket; ilyet találunk többek között a Trollok útjánál és a híres Szószék-sziklánál is.

Természetesen ez a lépcsőmászás azért így is fárasztó (esős időben a csúszós kőlapok még veszélyesek is), de az út kezdete óta szemünk elé táruló látvány ezt többnyire feledtetni képes.

Az út közepéről már látható egy kissé bizarr, a magasban, a „semmi” fölé kinyúló rámpa. Ide igyekszünk mi magunk is. A lépcsőn felérve masszív, drótkötelekkel kipányvázott állványzattal találjuk szembe magunkat. A kb. 20 méteres rámpáról végül a korábbiaknál is zavartalanabb panorámában gyönyörködhetünk.

Az út azonban még tovább folytatódik; kb. 20 perces sétával érünk fel a Nesakskla tetejére (715 m) ahonnan teljes körpanorámában gyönyörködhetünk. Jó időben a kb. 25 km-re lévő Trollok útja (Trollstigen) is jól kivehető.

Lieber Tamás

(Andor Mária, Lieber Tamás és Ostyáni János felvételei)