„ Veszélyesebbé váltunk a természetre, mint amilyen ő valaha is volt ránk nézve”.

20747433_10207601594638109_360149761_o

Sátrazás rendezetlen környezetben, a Glavoj-réten

Az Erdélyi-szigethegység, vagy talán ahogy jobban ismerik, a Bihar-hegység ékszerének is nevezett Pádis-fennsík igen kedvelt célpontja az oda látogató turistáknak. Az olyan népszerű, csodálatos helyekre, mint például a Csodavár, a Bársza-katlan, a Ponor-rét, a Galbena-kör, vagy éppen az Elveszett világ ,általában az “arany középútnak” tekinthető Glavoj-rétről indulnak a túrák. A hely kedvelt a vadkempingezők körében is, akik a nyár beköszöntével tömegesen érkeznek ide. Előfordul, hogy szinte minden négyzetméteren sátrak vannak felállítva és itt kezdődik a baj, ugyanis a helyet lassan elborítja a szemét.

 Ott jártunkkor döbbenetes látvány tárult elénk. A Pádis kapujától befelé haladva egyre jobban elborzadtunk. Több víznyelő is tele van szórva szeméttel, az úton szerteszét sörös flakonok, műanyag és papír hulladék, de ami a legmegdöbbentőbb volt az a Glavoj-rét állapota. Az ott sátrazó emberek szó szerint a saját és mások szennyében fetrengenek. A rétet körbeölelő hegyoldalak vastagon terítettek emberi ürülékkel, wc-papírral, ill. „civilizációnk” nagyszerű találmányával az egyébként nem, vagy csak nagyon lassan lebomló nedves papírtörlővel. Ezt látva igaznak tetszenek Hans Jonas szavai miszerint „Veszélyesebbé váltunk a természetre, mint amilyen ő valaha is volt ránk nézve”.

 De nemcsak az oda látogató turisták szemetelnek. Tavaly 100 000 lei pénzbírságot szabtak ki a terület felügyeletével megbízott Erdélyi-szigethegység Nemzeti Park kezelőségére, mert a környezetőrség óriási mennyiségű, illegálisan lerakott, elásott és barlangba hordott szemetet talált. Tudniillik a hely 2/3 részben magánkézben és önkormányzati tulajdonba van, ezért a partnerek egymásra mutogatnak és semmi lényegi változás nem történik.

 A jövőt illetőleg egyre sürgetőbb lenne, hogy kellő szigorral lépjenek fel azok ellen, akik hanyagságból vagy egyéni érdekből, tönkre teszik ezt a csodálatos tájat.

 

Miklya Ildikó

A sátrak között átfolyó patak jobb esetben csak rögtönzött hűtőszekrényként funkcionál, de a helyben keletkezett szennyvíz eltüntetésére is "alkalmas"!

A sátrak között átfolyó patak jobb esetben csak rögtönzött hűtőszekrényként funkcionál, de a helyben keletkezett szennyvíz eltüntetésére is “alkalmas”!

 

20707311_10207601587957942_228710117_o

Nedves törlőkendők jelzik az erdei WC-k helyét