Dr. Jakucs László (1926-2001) és Venkovits István (1913-2006) emlékére 

Kedves Látogatónk! Ezen az oldalon elsősorban egyesületünk kutatási területét, a Dorog és Esztergom között lévő Nagy-Strázsa-hegyben (Pilis hegység) található Sátorkőpusztai-barlangot mutatjuk be Önnek. Az alábbiakban hasznos információkat találhat a barlang történetéről, kialakulásáról, a BEBTE barlanggal kapcsolatos tevékenységéről és nem utolsó sorban a látogatás feltételeiről.

Külön figyelmébe ajánljuk a Sátorkőpusztai-barlang fejlődéstörténetével foglalkozó részt, melyben Sásdi László geológus a 2004-06-ban végzett tudományos kutatások eredményeinek felhasználásával, taglalja a barlang kialakulásának momentumait. Ahogy lentebb is olvasható, az elmúlt évek vizsgálódásai új barlangkeletkezési elmélet kibontakozását segítették elő, mely a későbbi kutatásokra nézve egyaránt lehet hivatkozási és viszonyítási alap.

A következő fejezetekben a szomszédos barlangok bemutatására törekszünk. Különös tekintettel a Sátorkőpusztai-barlang “édestestvérének” is nevezett Strázsa-barlangra, melyet 20 évnyi szünet után, 2006 nyarától ismét megtekinthetnek az érdeklődők. Az újbóli megnyitás történetét részletesen bemutatjuk a kedves olvasónak.

Úgy gondoltuk, hogy oldalunkat a tudományos barlangkutatáshoz nélkülözhetetlen karsztmorfológiai fogalmak, alapok tisztázásával illendő kezdenünk, hiszen a leíró részekben jó néhánnyal találkozhat az olvasó. Reméljük, hogy a barlangkutatás terén laikus, de érdeklődő olvasok éppolyan hasznosnak vélik majd ezt a kis tankönyvi leírást, mint a szakmabeliek, akiknek időnként nem árt az ismétlés.

Az oldal alján könyvajánlónkat tekinetheti meg. Olyan általunk olvasott barlangos témájú kiadványok címjegyzékét találja itt, melyek beszerzését feltétlenül ajánljuk, ha a szpeleológiával a gyakorlatban is szeretne megismerkedni.

A könyvajánló alatt kapott helyet a Fekete-hegyi turistaházat bemutató fejezetünk. A menedékház jóllehet nem a BEBTE, hanem a Dorogi Természetjáró Egyesület kezelésében van. Az turistaházzal kapcsolatos tudnivalók oldalunkon való feltüntetése része baráti együttműködésünknek.

Frissítve: 2012. január 1-jén