1-P1200365

A barlang bejáratánál

A dorogi Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) meghívására 2014 júniusában a Sátorkőpusztai-barlangba látogatott Patkó Béla (Kiki), az 1980-90-es évek sikercsapatának, majd a közelmúltban ismét népszerű Első Emelet zenekar frontembere.

A jó hangulatú, baráti látogatás nem titkolt célja többek között a megszépült barlang népszerűsítése.

Lieber Tamás, a BEBTE elnöke beszámolt arról, hogy kutatótársaival az elmúlt fél évben nagy energiákat mozgósítottak a barlang megszépítése érdekében, így például bővítették a látogatható szakasz hosszát, elbontották a régi törmelékhalmokat, a maga nemében különleges föld alatti galériát hoztak létre. Mindezeken túl a legnagyobb meglepetést a felsőbb barlangszakaszok megfürdetése jelentette. Ez utóbbinak köszönhetően a korábban agyagos szakaszok, fehéren csillogó kristályokkal borított folyosókká és termekké változtak.

Kiki maga is rajong a természetért ezért örömmel tett eleget a dorogiak meghívásának. Élményeit saját facebook-oldalán is posztolta.

Az 1946-ban felfedezett, hévizes eredetű – többnyire gipsz- és aragonitkristályokkal díszített – üregrendszer megyénk egyetlen, a nagyközönség számára is látogatható barlangja. A Duna-Ipoly Nemzeti Park felügyelete alatt álló fokozottan védett barlangot az 1958-ban megalakult Kadić Ottokár Barlangkutató Csoport utódaként a BEBTE gondozza immáron 25. éve.