Az írás szerkesztett változata az Élet és Tudomány 1999/35. számában jelent meg.

 

Vasvirág (aragonit) az Ochtinai-barlangban

Vasvirág (aragonit) az Ochtinai-barlangban

Az aragonit ágas-bogas, korallszerű, sokszor hófehér változatát nevezik így. Kémiai összetétele azonos a kalcitéval (kalcium-karbonát). Főként barlangokban és bányákban alakul ki, s a vasérctelepek oxidációs zónájában fordul elő. A kristályok mérete néhány milliméter és több deciméter között változik.

Érctelepekben általában másodlagosan alakulnak ki a csavart, tűszerű képződményei, mint például a recski ércbánya mélyszintjén, vagy az ausztriai Eisenerzben.

Ritkán, de megtalálhatjuk fiatal vulkáni kőzetek üregeiben is, elsősorban andezitben, bazaltban.

Az itt bemutatott vasvirág a Szlovák-Érchegységben Ochtiná (Martonháza) határában a Hrádok hegy északi oldalában előkerült barlang „Tejút” elnevezésű kiöblösödő járatszakaszában látható, amit 1954-ben, bányászati kutatótáró hajtása közben fedeztek fel véletlenül.

A barlang egy 145 méteres lejtős tárnán érhető el, amely 642 méteres tengerszint feletti magasságban torkollik az amúgy nem túl hosszú (300 méteres) üregrendszerbe.

A barlang devonkori fillitekbe ágyazott kristályos mészkőlencsében alakult ki úgy, hogy a mészkő egy része a mezozoikumban, a felső kréta idején hidrotermális hatásra átalakult ankeritté és szideritté. A törésvonalak mentén beszivárgó csapadékvíz e kőzetek mállását okozta. Így vasokker keletkezett, ami később kimosódott, s helyén maradtak az üregek.

A barlangban érdekes látványosságot nyújtanak a fehér és kékesszürke színű kristályos mészkőben kialakult oldásformák, az okkermaradványok, de legemlékezetesebbek mégis a folyosók, termek mennyezetét és oldásfülkéit borító gombafonalakra emlékeztető ágas-bogas vasvirág-csoportok, vese-, tű- és spirál alakzatok, melyek a földalatti zárt térség sajátos hidrokémiai és klimatikus körülményei között jöttek létre.

A páratlan szépségű különleges aragonitféleséget tartalmazó Ochtina-barlangot (Ochtinská aragonitová) felfedezése után kiépítették, és 1972-ben az idegenforgalom számára is megnyitották.

 

Szöveg és kép: Varga László