Az írás szerkesztett változata az Élet és Tudomány 1999/12. számában jelent meg.

Sivatag rózsája El Goléa környékéről (Algéria)

Sivatag rózsája El Goléa környékéről (Algéria)

Az élő és az élettelen világ habitusában természetük különbözősége ellenére is sok közös jellemvonást figyelhetünk meg, s ez a felismerés tükröződik abban, hogy a földfelszín más-más részein kialakult különleges formavilággal rendelkező ásványok, kőzetek egyes változatait elnevezésükben a virágokhoz, növényekhez, vagy az állatokhoz hasonlítják (bányavirág, vasvirág, kénvirág, mohaachát, „inkák rózsája”, rózsakvarc, szegfűkalcit, tigrisszem, sólyomszem, stb.).

A régmúlt időben sokszor úgy hitték, hogy ezek az ágas-bogas kristálycsodák, tű-csokrok, selymes fényű színharmóniák az élővilág megkövült maradványai, és érdekes mondákat, legendákat szőttek hozzájuk.

A sivatagok száraz éghajlati körülményei között a felszín közelében homokos környezetben alakultak ki a megkövesedett rózsára emlékeztető  ásványképződmények, az úgynevezett „sivatagi rózsák”. Ezek anyaga baritból (bárium-szulfátból) vagy rozettás gipszből (víztartalmú kalcium-szulfátból) áll, és homokot zárnak magukba.

Hazánkban főleg az észak-afrikai homoksivatagokban előforduló gipszből képződött változatok a legismertebbek. Ezek a sivatagi rózsák olyan konkréciók, amelyekben a felszínközeli talajvíz oldott kalcium-szulfát tartalma kicsapódik a víz elpárolgása, valamint annak részben történő beépülése mellett a keletkező új ásvány kristályrácsába, és közben összecementálja a korábban kialakult idősebb homokszemcséket. E tompa fényű átlátszatlan képződmények színe a kötőanyagként szolgáló gipsz és a benne zárványként található homokszemcsék színétől, illetve a további szennyeződésektől függ. Például a vas-oxid tartalom gyakran sárgásbarnára, világosbarnára színezi a kristályokat.

Mivel a sivatag rózsájának kötőanyaga rendkívül puha (a Mohs-féle keménységi skálán 2), ezért a benne található kemény kvarcszemcsékből álló homok ellenére is könnyen sérül, karcfelülete kifehéredik.

Szöveg és képek: Varga László

Sivatag rózsája Marokkóból

Sivatag rózsája Marokkóból

Sivatag rózsája Líbiából

Sivatag rózsája Líbiából