Nem minden hulladék, ami annak látszik

Nem minden hulladék, ami annak látszik

Egyesületünk 2019. évi Közgyűlésén határozott egy, a BEBTE környezetvédelmi tevékenységét korábbiaknál jobban kihangsúlyozó csoport létrehozásáról. Így jött létre a „Szemétirtók” csapata. Az elmúlt évben számos akciót szerveztünk, amelyeknek célkeresztjében leginkább az illegális hulladék, illetve azok eltakarítása szerepelt. A csoport által működtetett facebook-oldalunkon igyekszünk a környezettudatosságot, a környezetünkért felelős magatartást is népszerűsíteni.

Hulladékos akcióink során megfogalmazódott már bennünk, hogy jó lenne kitalálni valamit a kidobott, illetve megtalált tárgyak újrahasznosítása terén. Persze tudjuk, hogy léteznek nálunk jóval hatékonyabban működő vállalkozások; hulladékfeldolgozó, újrahasznosító üzemek is, ám hisszük, hogy ezen a téren minden a háztartásokban kezdődik. Itt dől el ugyanis, hogy miből lesz hulladék, ami jobb esetben gyűjtőhelyre, rosszabb esetben valamelyik erdőszélre kerül. Ezért fontos, hogy ötletekkel segítsük egymást a tárgyak újrahasznosításában, és persze azokat is, akikben ilyesfajta igény eddig még nem merült fel.

Ilyen megfontolásból készült tagtársunk, Czanek Balázs környezetmérnök munkája is. Az már a dokumentáció első néhány oldalából kiderül, hogy az itt közétett ismertetőben szereplő tárgy létrehozása komoly műhelymunkát és szaktudást igényel. Természetesen nem minden otthoni újrahasznosítás ilyen. Ám aki nagyokat mer álmodni, és ahhoz kellő elszántsággal is rendelkezik, lám ilyenre is képes lehet.

Célunk, hogy a későbbiekben is bemutassunk majd egy-egy, ennél jóval egyszerűbben kivitelezhető megoldást. A lényeg, hogy ne dobj ki semmit, amiből azt gondolod, hogy valami hasznos dolog készíthető, vagy ha neked ehhez sem időd, sem akaratod nincs, kérjük, keresd annak lehetőségét, hogy valaki más hasznosíthassa!

 Lieber Tamás

 

 

ÓCSKAVASBÓL HASZNÁLATI TÁRGY

A végeredmény tetszetős és hasznos tárgy lett

A végeredmény tetszetős és hasznos tárgy lett

„Mindjárt az elején szeretném leszögezni, hogy nem vagyok sem kovács sem pedig hivatásos késkészítő, egy lelkes hobbista vagyok, ha úgy tetszik egy műkedvelő a késkészítés világában.

Mindent, amit a késkészítésről tudok, autodidakta módon tanultam az interneten felelhető videókból, és angol- vagy német-nyelvű honlapok képanyagát nézegetve. Bibliaként forgattam a csekély számú hazai szakirodalmat, ez úton köszönöm Fazekas Józsefnek (Pyraster késes műhely) és minden társának, hogy megteremtették és éveken keresztül életben tartották a Késműves magazint, ami a késkészítés egyetlen (általam ismert) magyar nyelvű szakirodalma.

A fentiek okán, amit itt leírok a saját tapasztalataimra valamint a nevezett forrásokra épül, és persze nem vagyok tévedhetetlen. Ahogyan számos úton eljuthatunk Rómába akképpen egy kés elkészítésének is több módja létezik, én itt meg sem kísérlem bemutatni mindet sőt inkább csak eggyel foglalkozom, azzal viszont részletesen,bízva abban, hogy a későbbiekben bemutathatok egy másikat is.

Az elmúlt években sokan érdeklődtek nálam a késkészítésről, nekem úgy tűnt, hogy az emberek egyes részeket alul- másokat pedig túlmisztifikálnak. Ezzel az ismeretterjesztő írással az a célom, hogy bemutassam, hogyan zajlik egy kés elkészítése, milyen lépései vannak, és ezek mennyire nehezek vagy könnyűek. Érintőlegesen foglalkozom a folyamatok mögött meghúzódó elmélettel, is, mert ez egyes részek megértéséhez szükséges…”

Czanek Balázs

A teljes anyag elolvasásához töltsd le az alábbi dokumentumot!

Kattints ide!