1-Downloads

Barlangász klasszikusok újragondolva

Hirtelen született, egy baráti kapcsolat szülte ötlet, valamint a hazai barlangkutatók lelkesedése inspirálta könyvsorozat első kötetét tartja kezében az olvasó. Könyvsorozatét, amely régmúlt időkbe, vagyis a barlangkutatás hőskorába tekint vissza. Az 1950-es, 60-as években sok egyéb témájú kötet mellett tucatszám jelenhettek meg a barlangászatról szóló könyvek is. Abban az időben, amikor az olvasóközönség még falta ezeket a kalandos beszámolókat, igen népszerűek voltak. Nem véletlen, hogy egy-egy könyv példányszáma a mai bestseller irodalom tízezres példányszámaival vetekedett. Az ún. olcsókönyvek kategóriájába sorolható művek tulajdonképpen mindenkihez eljuthattak. Ha nem is vásárolta meg mindenki azokat, a könyvtárakból bárki számára elérhetőek voltak.

Az időközben mellőzött, megsárgult lapú, kopott borítójú könyvek ma már csak antikváriumokban lelhetők fel, illetve idősödő barlangkutatók könyvespolcain. Pedig tartalmuk még ma is ugyanolyan lelkesítő, élvezetes olvasmány, mint mondjuk 50 évvel ezelőtt.  Anno barlangkutatók generációi nőttek fel olyan klasszikusok művein, mint Haroun Tazieff, Norbert Casteret vagy Jakucs László, Kessler Hubert, Vajna György, Bagaméri Béla, Balázs Dénes, Dénes György és társaik.

A sorozat megjelent és előkészületben lévő kötetei

A sorozat megjelent és előkészületben lévő kötetei

Hisszük, hogy az elmúlt évek jelentős hazai barlangfeltárásai; Pálvölgyi-, Ariadne-, Tapolcai-barlangrendszerek, Molnár János-barlang, Aggteleki-karszt barlangjai, Bányász-barlang stb. mellett nem vesztik értéküket, jelentőségüket a nagy elődök munkái, s talán ezek az új eredmények inspirálnak majd arra bennünket, hogy felelevenítsük, újra értelmezzük azokat.

A könyvkiadásban, már némi gyakorlattal rendelkező Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) és egy családi vállalkozásként működő digitális nyomda együttműködése teszi lehetővé, hogy a régmúlt idők klasszikusai új köntösben, kellő példányszámban újfent megjelenhessenek.

A kötetek beltartalma reprint kiadás, vagyis az eredeti könyvek szerkezetét tükrözi. A szerkesztéskor fontosnak tartottuk azonban, hogy ezeket extra tartalmakkal bővítsük.  A Saint Martin-barlangról szóló könyvben például helyett kapott egy tavaly lezajlott magyar expedíció beszámolója, a Jakucs-könyvben pedig többe között Bernáth László a könyv megjelenése kapcsán Jakucs Lászlónak küldött levele, valamint Berecz Lajosnak, valamint az expedíció fotósának, Markó Istvánnak a naplója is, amelyek számos, az eredeti könyvből kimaradt, gyakran megnevettető részletekre is rávilágítanak. Ezekkel a plusz tartalmakkal minden bizonnyal a könyvek azok számára is hasznos olvasmányok lesznek, akik az eredeti verziókat már betéve ismerik.

A BEBTE küldetésének tekinti, hogy a klasszikusok újbóli kiadásával, a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat (MKBT) könyvtárának korszerűsítését, sérült könyveinek felújítását támogassa!

A könyvek 2000 Ft-os áron egyesületünkön keresztül megrendelhetők.

                                                                                                                             Lieber Tamás a BEBTE elnöke, a sorozat főszerkesztője