Hálóállítás a tó partján

Hálóállítás a tó partján. Mint később kiderült ez a háló volt jó helyen. A tó balra található

A BEBTE és a Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINPI) a helyi állomány (fajgazdagság) felmérése céljából denevérbefogást végzett június 18-19-én az esztergom-kertvárosi Kis-Strázsa-hegy előterében lévő ún. Gyilkos-tónál.

A Hegyi Zoltán zoológus, denevérszakértő vezetésével végzett programon nem várt fajok is hálóba akadtak. A tó partján kb. 30 méter hosszúságban és 4 méteres magasságban kifeszített hálót a denevérek vélt útvonalába helyezték (a tó számukra az itatóhelyet is jelenti).

A 21 órától hajnali 5-ig tartó hálózással “csupán” 9 egyedet sikerült befogni, amelyben viszont meglepetésre 5 faj is képviseltette magát;

Nimfa denevér (Myotis alcathoe), Szürke hosszúfülű-denevér, (Plecotus austriacus), Fehérszélű törpedenevér (Pipistrellus kuhlii), Durvavitorlájú törpedenevér (Pipistrellus nathusii), Vízi denevér (Myotis daubentonii)

Az eredeti terv a fajok meggyűrűzése is lett volna, ám ez a jelölés csak néhány (nagyobb méretű) faj esetében engedélyezett. Így az azonosítás, mérés, regisztrálás után a védett kisemlősöket a szakemberek útjukra engedték. A program folytatása várható.

Lieber Tamás

(Benkovics-Molnár Györgyi felvételei)