2006.08.15.

Fotó: Lieber Anita

Lovak a széttúrt szeméttárolónál

A Kárpátok egyik közkedvelt turistaközpontjában, a Bihar hegységbeli Glavoj-réten készült ez a felvétel. A lenyűgöző karsztos formakincsekben bővelkedő Padis-fennsík, valamint a nem kevésbé látványos Ponor-rét szomszédságában évente több száz sátras turista és legalább ugyanennyi „hétvégi” kiránduló ver tábort, hogy azután e fantasztikus hegység számtalan, természeti látnivalójával megismerkedhessen.

Amíg a természetet is óvó valódi turista a táborozás kényszerű melléktermékét, vagyis a szemetet hátizsákjába gyűjtve leszállítja a hegyről, addig a “kocaturisták” zöme ezt a helyi szemétgyűjtőkre bízza. Még akkor is, ha azok befogaóképességük határához érkeztek.

Sajnos Erdély frekventált idegenforgalmi központjainál még mindig sok esetben megfigyelhetjük a felelőtlenül magukra hagyott, ritkán vagy egyáltalán nem ürített szemétgyűjtő edényeket. Persze nem minden esetben a látogatók felelősek az ilyen állapotokért, legalábbis nem közvetlenül. A turisták és kirándulók kiszolgálására, élelmes, de cseppet sem körültekintő helybéliek egyre több kényelmi szolgáltatást juttatnak a vadonba. Oda nem illő trafikok, büfék ontják a csomagolóanyagok tömegét, melyek begyűjtése és elszállítása sok esetben még napjainkban is megoldatlan.

A Glavoj azok közé a helyek közé tartozik, ahová gépjárművel is könnyűszerrel feljuthatunk, vagyis a szemét elszállítása nem okozhat különösebb gondot. A problémát a lovak próbálják megoldani, legalábbis a kép tanúsága szerint, sajnos kevés sikerrel.