2006. július .18.

patakjul

Vízminőség-vizsgálat az esztergom-kertvárosi hídnál

A Piliscsabától Esztergomig kanyargó Kenyérmezei-patak állapotfelmérést, néhány tévhit eloszlatása, na és persze a valós állapotok feltérképezése végett még 2004-ben kezdeményezte egyesületünk. Egy sikeres pályázat kapcsán az idei évtől az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület is bekapcsolódott a munkába. Az első közös bejárásra és mintavételezésekre 2006. július 18-án került sor, az esztergom-kertvárosi, valamint dorogi szakaszokon.

A tapasztalatokat az alábbiakban összegezhetjük:
A kertvárosi szakasz gondozatlan, partszakasza áttekinthetelen, a patakpart és a meder szennyezett. A legnagyobb gondatlanságot a Vasút-soron lévő híd alatt figyelhettük meg, ahol a vízbe dobált zöld hulladék (levágott növényszárak) már gátat képez. A visszaduzzadó patak, nagyvízkor a „gát” fölötti kerteket veszélyezteti. Nem beszélve arról, hogy nemcsak a növények, hanem egyéb szilárd szennyeződések is fennakadnak itt.

Laborkoffer

Laborkoffer

 

A kertvárosi részre, de már az egyébként gondozott szegéllyel rendelkező dorogira is jellemzőek az illegális csatornabekötések. Jó néhány ottjártunkkor is működött. Nem tartjuk megfelelőnek az önkormányzatok hozzáállását egyik településen sem. Bár már több éve tudnak a dologról, eddig még nem született megoldás, sőt tudtunkkal még terv sem a probléma kezelésére.
Ugyancsak gyanúsak voltak azok az „esővízbefolyók”, melyek a több napja tartó szárazság ellenére is szünet nélkül, relatíve nagy hozammal működnek. Vajon mit szállíthatnak?
De talán nem érdektelen a patakon július 18-án, 14 óra körül megjelenő szerves szennyeződés sem. A korábban áttetsző vizet a Dorog fölötti szakaszról érkező „tejeskávé” több órán keresztül átláthatatlanná tette. A nálunk lévő minilaborral a foszfát és ammónium, valamint nitrát értékek drasztikus megugrását tapasztaltuk. Sajnos kapacitásunk nem tette lehetővé, hogy a patak felsőbb szakaszait is ellenőrizzük, ezt hivatalos részről mihamarabb meg kellene tenni. Korábban a piliscsabai Magdolna-völgynél lévő szennyvíztisztítónál észleltünk zavarosságot, nem kizárt, hogy most is onnan „fúj a szél”, azonban ezt látatlanban nem lehetett egyértelműsíteni.

A július 18-i bejárás során négy helyen történtek mintavételezések, ezek adatai a következők:

Szennyvíz-bekötés az egyik magánháznál Esztergom-Kertvárosban

Szennyvíz-bekötés az egyik magánháznál Esztergom-Kertvárosban

1. Esztergom-Kertváros, vasúti híd (pH: 7,8; vezetőképesség: 1297 µS/cm; oldott oxigén: 5,5 mg/l; nitrát: 30 mg/l; nitrit >0,5 mg/l; foszfát: 2,5 mg/l; ammónium: 1,8 mg/l. Vízhőmérséklet: 19 °C)

2. Esztergom-Kertváros, Vasút-sor, híd (pH: 8,05; vezetőképesség: 1291 µS/cm; oldott oxigén: 5,8 mg/l; nitrát: 60 mg/l; nitrit >0,5 mg/l; foszfát: 2,8 mg/l; ammónium: 1,5 mg/l. Vízhőmérséklet: 23 °C)

3. Dorog, Fáy András ltp. 3. épület mögött (pH: 8,05; vezetőképesség: 1301 µS/cm; oldott oxigén: 5,8 mg/l; nitrát: 60 mg/l; nitrit >0,5 mg/l; foszfát: 3 mg/l; ammónium: 2,5 mg/l. Vízhőmérséklet: 19,2 °C)

4. Dorog, Schmidt Sándor ltp. 32. épület mögött – a “tejeskávé” szennyezés megjelenésekor (pH: 7,75; vezetőképesség: 1355 µS/cm; oldott oxigén: —mg/l; nitrát: 35 mg/l; nitrit 0,5 mg/l; foszfát: >3 mg/l; ammónium: 5 mg/l. Vízhőmérséklet: 16,6 

 

Szemétsziget (gát)

Szemétsziget (gát)

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ahol a szemét senki szemét nem szúrja; kerítésen túl…

A patak kertvárosi partszakasza illegális szemétlerakóhely

A patak kertvárosi partszakasza illegális szemétlerakóhely