A Borbála lakótelepen létesített játszótér védelmét jelenleg ún. napvitorlákkal oldják meg, hosszú távpn azonban a fák jelentik a megoldást (Maros Rudolf felvétele)

A Borbála lakótelepen létesített játszótér védelmét jelenleg ún. napvitorlákkal oldják meg, hosszú távon azonban a fák jelentik a megoldást (Maros Rudolf felvétele)

Ahogy erről már korábban több fórumon is szóltunk, a BEBTE, illetve a „SZEMÉTIRTÓK”-csoport november első felében faültetést szervez Dorog belterületén.

Önkormányzati és független szakértőkkel konzultáltunk a lehetséges helyszínekről, fajtákról, ültetési stratégiáról. Hogy a telepítésnek a lakosság közvetlenül is haszonélvezője lehessen, mindenképpen lakóövezetben telepítenénk. Fásítással nemcsak a panelépületek egyhangúságát ellensúlyoznánk, de élhetőbbé, természetközelibbé változtatnánk a lakótelepet, ahol hosszú távon a fák az épületek mikroklímáját is kedvezően befolyásolják (pl. nyáron hűtik a levegőt, télen a hideg szelek útját állják).  A programot praktikus megfontolásból egy, illetve egymáshoz közeli helyszíneken kívánjuk megvalósítani. Az ültetendő fa mennyisége a lakosság részvételétől is függ.

Nemcsak az ültetésnél várunk segítséget (szorgos kezeket), de a projekt költségeinek előteremtésében és a majdani utógondozásban is. Tekintve, hogy ezt a programot civil megvalósítással képzeljük el, az Önkormányzattól csak eszközbeli támogatást kérünk.

A fásítás lehetséges helyszíneként első körben a Borbála lakótelepen (Eötvös Iskolával szemben) létesített játszótér környezete merült fel.

Az ültetésnél előnevelt, 8-12 cm kerületű fákat használnánk, amelyek már kellően erősek ahhoz, hogy néhány éven belül funkciójuk legyen (árnyékot adjon, madaraknak védelmet biztosítson stb.). A fajták tekintetében a kőrisek, hárs, dió, mogyoró is szóba került. A fák beszerzése 6-10 ezer Ft/db körüli áron mozog, fajtától, mérettől függően.

Fontos! Az adományokkal az adományozó nem fát vásárol, hanem a fásítás programját támogatja. Azért hangsúlyozzuk ezt, mert 1-2 ezer Ft-os támogatás is – jóllehet ez még nem fedezi egy fa árát – összességében óriási segítség.

Az ültetés tervezett időpontja: 2019. november 9., ez előkészítésé pedig november 8. Mindkét napra várjuk lelkes segítők jelentkezését.

2019. október 31-ig az alábbi támogatások érkeztek be:

BEBTE – 200 000 Ft, Civilek a Fejlődő Városért Egyesület – 80 000 Ft, Dorogi Sport Egyesület – 25 000 Ft, Comp L. Számítástechnika – 30 000 Ft, Berndt József és családja – 5000 Ft, Dankó Kristóf – 20 000 Ft, Erős Sándor (DK) – 6000 Ft, Gréts Ibolya – 10 000 Ft, Hartyán Csaba – 5000 Ft, Holicska Szilvia – 10 000 Ft, Kornokovics Krisztián – 2000 Ft,  Lieber Tamás – 10 000 Ft, Menczel-Bacsó Bernadett – 10 000 Ft, Molnár Henriett – 10 000 Ft, Puksa Edit – 10 000 Ft, Uttó Norbert – 5000 Ft, Valovics Brigitta – 10 000 Ft, Wáryné Világi Hajnalka – 5000 Ft

A program facebook-eseményként ITT tekinthető meg