Havi rendszerességgel szervezett látogatónapjainkon több vendégünk is felajánlotta segítségét a barlangban végzendő munkálatoknál. Részben ezért, részben pedig, hogy a hétvégéket ezáltal is “tehermentesítsük”, indítjuk el áprilistól a heti egy hétköznapra szervezett “KUTATÓDÉLUTÁN” c. programunkat.

Természetesen ez a fajta program nem új keletű, hiszen több hazai kutatócsoport is hétköznapokra szervezi kutatásait. Ilyenkor akár iskolából, akár munkából hazafelé, sokszor szívesebben vállalnak az érdeklődők efféle néhány órányi kikapcsoló testmozgást, mint a hétvégi pihenés, illetve családi teendők rovására. A közösségek pedig a hétvégét egyéb programmal, akár túrázással is tölthetik.

A Sátorkői-barlanghoz szervezett programokkal részben külsős barlangkutatókat, részben laikus érdeklődőket szeretnénk bevonni természetvédelmi tevékenységünkbe és kutatóprogramjainkba. Természetesen számítunk a középiskolás korosztályra is, akik tevékenységükkel a számukra kötelező Közösség Szolgálatot is letudhatják (jelenleg az esztergomi Bottyán János Szakgimnáziummal van szerződésünk erre).

A feladatok sokfélék, a felszín alatt és a felszínen is akad bőven tennivaló, mint például:

- A képződményekkel borított falszakaszok ráhordott törmeléktől való megtisztítása

- A törmelékkel és üledékkel elfedett felületek, járatok feltárása

- A törmelékből előkerülő képződmények osztályozása, szakszerű elhelyezése

- A bontási anyag felszínre szállítása

- A Nagy-Strázsa-hegy ún. barlangindikációinak megkutatása

- A Strázsa-barlang kutatásában való részvétel

- A két barlang környezetének rendben tartása

A kutatódélutánokra áprilisban, egyelőre kísérleti jelleggel szerdai napokon, 16 órától kerítünk sort. A szükséges létszámot az aktuális feladat függvényében mindig az előző héten határozzuk meg. Ezért kérjük az érdeklődőket, hogy a satorkopusztaibarlang@gmail.com címünkön regisztráljanak.

Fontos: Ezek a programok nem látogatónapok, nincs szervezett tárlatvezetés, ennek ellenére a barlangról is képet alkothatnak a résztvevők.

Az éppen aktuális programról, időpontokról bővebb információk facebook-oldalunkon (ITT) olvashatók.