2009. február 28.

DSCF3456

Elhagyjuk Dorogot

A BEBTE, valamint a dorogi Egyetértés Sportegyesület Pilisi Természetjáró Szakosztálya rendhagyó gyalogtúrát szervezett a 2009-es naptári tél utolsó napjára, február 28-ra a Gerecsébe. Rendhagyó volt ez a kirándulás, hiszen a két szervezet ilyen programot még nem szervezett közösen, s rendhagyó azért is, mert a sokak által rossznak gondolt időjárás ellenére közel hetven résztvevő vágott neki a 20 km-esre tervezett távnak. A BEBTE elvárásait messze felülmúlta ez az adat, amit természetesen örömmel konstatáltunk. Hozzáteszem, az időjárás miatt kb. 30-an lemondták a részvételt.

Úgy tűnik tehát, hogy népszerű a természetjárás, csak alkalmat kell rá találni, hogy a természet szerelmesei összetalálkozzanak. Egy ilyen alkalom adódott ezen a napon, amikor az olvadás miatt nem éppen kedvező terepadottságok mellett, de talán emiatt kissé kalandosra sikeredett csavargásra adtuk a fejünket. Túránkat lakóhelyünk, Dorog környékén, a Dorogi-medence déli peremét képező gerecsei oldalon szerveztük meg. Reggel fél 9-kor már szép számmal gyűltünk össze a dorogi Sportcsarnok parkolójában, hogy 9 órakor közel nyolcvanan vágjunk neki a tervezett távnak. Dorog-Tömedékakna érintésével (részben itt forgatták gyermekkorunk nagy sikerű filmjét, az „Öreg bánya titkát”) vágtunk neki a Nagy-Getére vezetett kaptatónak. A hó itt még meglepően szilárdnak tűnt, nyoma sem volt az elképzelt dagonyának.

DSCF3465

Mesél a geológus

A Gete tetején a túra vezetésére felkért Varga László geológus társunk beszélt a Dorog környéki hegyekkel kapcsolatos tudnivalókról (kialakulás, jellegzetességek stb.), miközben pazar panorámában gyönyörködhettünk a környező települések (Csolnok és Tokod) felé. A pihenő után a legproblémásabbnak tűnő szakasz, a hegyről való lemenetel következett. Lépteink nyomán egyre sárosabbá, latyakosabbá váló útvonalon nem kis erőfeszítésbe tellett talpon maradni.De mindezért kárpótolt a csodás táj látványa. Következő állomásunk a Hegyeskő sziklaszirtje volt, majd innen leereszkedve a tokodi pincesor. Itt társunk pincéjénél borkóstolót tartottunk, hogy azután felfrissülve vágjunk neki a további szakaszoknak. Persze voltak, akiknek idáig tartott a kirándulás, elcsigázottan, ám jó kedvűen vettek búcsút tőlünk.

A többiek számára következett a Mogyorósi-szirtek. E csodás mészkőalakzatok tetejéről nemcsak a kilátás fantasztikus (Esztergomig, sőt Szlovákiáig ellátni), hanem maguk a sziklák is fenségesek. A rövid geológiai tájékoztatót követően ismét úton voltunk, ezúttal a bajóti Öreg-hegyet megcélozva. A Jankovich-barlang alatti rövid megállót néhányaknak a barlang monumentális csarnokának megtekintése, a többieknek pedig a Bajót községig tartó séta követte. A faluba nem sokkal 17 óra előtt értünk be. A társaságot Kardos Jenő, a természetjárók szakosztályvezetője bográcsgulyással fogadta, remek zárást biztosítva ezzel a programnak. És végül hab volt a tortán, hogy a megfáradt vándorokat a Vértes Volán Zrt. különjáratú autóbusza fuvarozta vissza Dorogra.

E remek túracsapat láttán megfogalmazódott bennünk egy következő kirándulás. Az úti cél ezúttal a Börzsöny lesz, az időpont pedig vélhetően április vagy május.

Szöveg és fotók: Lieber Tamás

FOTÓGALÉRIA

DSCF3453

Gyülekező

Csoportunk egy része a Nagy-Getén

Csoportunk egy része a Nagy-Getén

DSCF3489

Fél úton a Gete és a Hegyeskő között (Mézes Nándi)

1-DSCF3497

Hegyeskő

Pihenő a tokodi pincéknél

Pihenő a tokodi pincéknél

Hátunk mögött a messzinek tűnő Nagy-Gete, előttünk a Mogyorósi-szirtek

Hátunk mögött a messzinek tűnő Nagy-Gete, előttünk a Mogyorósi-szirtek

A Mogyorósi-szirteken

A Mogyorósi-szirteken (Kovács Laci)

Pihenő a bajóti Öreg-hegyen

Pihenő a bajóti Öreg-hegyen

A végállomáson, Bajóton

Ebédosztás a végállomáson, Bajóton