A Borbála lakótelepen létesített játszótér védelmét jelenleg ún. napvitorlákkal oldják meg, hosszú távpn azonban a fák jelentik a megoldást (Maros Rudolf felvétele)

A Borbála lakótelepen létesített játszótér védelmét jelenleg ún. napvitorlákkal oldják meg, hosszú távon azonban a fák jelentik a megoldást (Maros Rudolf felvétele)

Ahogy erről már korábban több fórumon is szóltunk, a BEBTE, illetve a „SZEMÉTIRTÓK”-csoport október végén faültetést szervez Dorog belterületén.

Önkormányzati és független szakértőkkel konzultáltunk a lehetséges helyszínekről, fajtákról, ültetési stratégiáról. Hogy a telepítésnek a lakosság közvetlenül is haszonélvezője lehessen, mindenképpen lakóövezetben telepítenénk. Fásítással nemcsak a panelépületek egyhangúságát ellensúlyoznánk, de élhetőbbé, természetközelibbé változtatnánk a lakótelepet, ahol hosszú távon a fák az épületek mikroklímáját is kedvezően befolyásolják (pl. nyáron hűtik a levegőt, télen a hideg szelek útját állják).  A programot praktikus megfontolásból egy, illetve egymáshoz közeli helyszíneken kívánjuk megvalósítani. Az ültetendő fa mennyisége a lakosság részvételétől is függ.

Nemcsak az ültetésnél várunk segítséget (szorgos kezeket), de a projekt költségeinek előteremtésében és a majdani utógondozásban is. Tekintve, hogy ezt a programot civil megvalósítással képzeljük el, az Önkormányzattól csak eszközbeli támogatást kérünk.

A fásítás lehetséges helyszíneként első körben a Borbála lakótelepen (Eötvös Iskolával szemben) létesített játszótér környezete, valamint a Kenyérmezei-patak Fáy András lakótelep 3-4. épületek mögötti partszakasza merült fel. Mielőtt gyűjtésbe kezdenénk, előzetesen szeretnénk felmérni az igényeket, vagyis írjátok meg nekünk (szeptember 10-ig) a bebte@index.hu címre, hogy ki és nagyjából milyen összeggel támogatná a programot (ez még természetesen semmilyen kötelezettséggel nem jár, csupán tájékozódás a részünkről).

A Kenyérmezei-patak partja is sokkal természetközelibb képet ad, ha a vizet fák szegélyezik (Maros Rudolf felvétele)

A Kenyérmezei-patak partja is sokkal természetközelibb képet ad, ha a vizet fák szegélyezik (Maros Rudolf felvétele)

Az ültetésnél előnevelt, 8-12 cm kerületű fákat használnánk, amelyek már kellően erősek ahhoz, hogy néhány éven belül funkciójuk legyen (árnyékot adjon, madaraknak védelmet biztosítson stb.). A fajták tekintetében a kőrisek, hárs, dió, mogyoró, a pataknál ezeken felül a platán, vadkörte is szóba került. A fák beszerzése 6-10 ezer Ft/db körüli áron mozog, fajtától, mérettől függően.

Fontos! Az adományokkal az adományozó nem fát vásárol, hanem a fásítás programját támogatja. Azért hangsúlyozzuk ezt, mert 1-2 ezer Ft-os támogatás is – jóllehet ez még nem fedezi egy fa árát – összességében óriási segítség.

Az ültetés tervezett időpontja: 2019. október 26. (az időpont az időjárás függvényében változhat, akár 1-2 héttel későbbre is tolódhat. Biztosat, csak október 20-a táján tudunk mondani).

2019. augusztus 31-ig az alábbi felajánlások érkeztek:

BEBTE – 200 000 Ft, Gréts Ibolya – 10 000 Ft, Hartyán Csaba – 10 000 Ft, Ivancsó Bori – 20 000 Ft, Kornokovics Krisztián – 2000 Ft,  Lieber Tamás – 10 000 Ft, Uttó Norbert – 5000 Ft, Valovics Brigitta – 10 000 Ft.

A listát szeptember 10-én frissítjük!