2008.

Az új túravezetők (Balról: Lieber Tamás, Szilvay Péter, Kovács Balázs, Rohrbacher Péter, Fadgyas F. Gábor, Barna József)

Az új túravezetők (Balról: Lieber Tamás, Szilvay Péter, Kovács Balázs, Rohrbacher Péter, Fadgyas F. Gábor, Barna József)

Az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) túravezetői képesítését szerezte meg április 25-én egyesületünk hat tagja (ifj. Barna József, Fadgyas F. Gábor, Kovács Balázs, Lieber Tamás, Rohrbacher Péter, Szilvay Péter).

A képesítéssel rendelkezők vezetésével ezentúl a BEBTE rendszeres túraprogramokat szervezhet a nagyközönség számára is elérhető kiépített, és az úgynevezett overallos turizmus számára megnyitott barlangokba; az aggtelek-jósvafői Baradla-barlangba, valamint a Béke-, Kossuth-, Vass Imre-, Meteor, Rákóczi-, és Földvári-barlangokba. A tanfolyam a geológiai adottságok mellett kiterjedt a nemzeti park növény- és állatvilágának, valamint kulturális emlékeinek megismertetésére is.

Szervezetünk a már közel két évtizede tartó együttműködés mérföldkövének tekinti a tanfolyam sikeres lezárását, ugyanis a közös programok lebonyolításának új dimenziói nyíltak meg ezzel. Az Aggteleki Nemzeti Parkba szervezendő rendszeres túrák mellett többek között felmerült az az ötlet is, hogy térségünk iskoláit is bevonjuk a nemzeti park tevékenységébe. Ennek lényege az lenne, hogy diákok biológiai-földrajzi ismereteit valamilyen fontos és látványos terepi munkában való részvétellel bővítenék. Mindemellett természetesen lehetőség adódna az ANP természeti környezetével (barlangokkal, valamint a felszín értékeivel) való ismerkedésre is.