Valamikor régen kezembe került egy folyóirat, amely a természetjárók illemtanát tatalmazta. Íratlan szabályokat, melyek bárhol, bármikor, bárki számára megszívlelendő tanácsokkal szolgáltak. Érdekessége, hogy a lényeget kiemelve hazánk természeti állapotának tükörképét kapjuk.
Úgy gondoltuk, hogy némi kiegészítéssel, néhány új ponttal bővítve megérdemli az újraközlést (szerző ismeretlen).
Természetesen a pontok a végtelenségig bővíthetők. Ha van idekívánkozó gondolata, küldje el nekünk!

 1. Igazi természetbaráttá az válik, aki nemcsak szereti, védi is a természetet.
 2. Az emberhez méltó környezethez való jog alapvető. Nagyon fontos azonban e jogosultság érvényesítésében, hogy az állampolgár maga mit tehet és mit tesz a megfelelő környezethez való jogának érvényesülése érdekében.
 3. Az erdőben a fák, növények és állatok vannak otthon, mi csak vendégek vagyunk. Illik tehát úgy is viselkedni, hogy ne zavarjuk a háziak nyugalmát, vigyázzunk otthonukra!
 4. Hagyd szóhoz jutni a természetet. Ne lármázz!
 5. Hagyd tartózkodásod helyét olyan állapotban, amilyenben a legközelebb találni szeretnéd!
 6. Értelmes ember nem szemetel, a többinek meg tilos!
 7. Szemét minden olyan tárgy, amely nem a rendeltetésének megfelelő helyen található. Az általad keletkezett hulladéktól ne a természetben szabadulj meg, még akkor sem, ha szemétgyűjtőt találsz (a vadak széthordhatják, konzervesdobozokkal, üvegekkel megsérthetik magukat)!
 8. Káros anyagot kibocsátó, motoros hobbijárművek nem az erdőbe valók. Használójuk nem azzal bizonyítja rátermettségét hogy írott és íratlan szabályokat szeg meg, hanem azzal, hogy képes átgondolni tényleges, vagy esetleges tettének következményeit!
 9. Nem ott van tisztaság, ahol állandóan takarítanak, hanem ahol vigyáznak rá!
 10. Egy szálfából több ezer gyufaszál készíthető, de egy gondatlanul eldobott gyufaszállal több ezer szálfa el is pusztulhat!
 11. Az erdészeti létesítmények a te kiszolgálásodra, kényelmedre készültek. Ha tönkreteszed, elsősorban magadnak okozol kárt!
 12. Az erdők csendjét és szépségét nemcsak élvezni, de azokat védeni is tudni kell!
 13. A természet védi egészségedet, védd te is a természetet!
 14. Lépj túl a védett-nem védett elválasztásán, s védj minden fajt és élőlényt!
 15. Védd a geológiai értékeket is. Egy sziklaforma vagy barlang a természet részei!
 16. A barlangok lezárása nemcsak a képződmények megóvása érdekében történik (bár ez az elsődleges), hanem balesetmegelőzés céljából is. Aki barlangajtót tör fel, nemcsak saját, de mások életét is veszélyezteti!
 17. Ha jól belegondolunk, a természetvédelem ma már úgy is felfogható, hogy nem más, mint az ember, vagyis önmagunk védelme.
 18. Előbb-utóbb minden ember természet- és környezetvédővé válik, addig kezdjük el tehát, amíg NEM KÉSŐ!