1-DSCF5416

Túránk során gleccsereket is felkerestünk

A Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) május végén indított 18 napos norvégiai túrája sikeresen befejeződött. A „célt” Európa északi csücske, a Nordkapp jelentette, bár tekintve az ország rendkívül bonyolult úthálózatát, a tényleges program tulajdonképpen itt vette kezdetét.

A Nordkapp`2017-expedíció (az „expedíció” fogalma a túra tanulmányút jellegét, illetve ismeretterjesztő jellegű vállalásait hivatott kifejezni) tagjai; Andor Mária, Benkovics-Molnár Györgyi, Ostyáni János és e cikk szerzője, Szlovákia, Csehország, Németország, Dánia, Svédország, Finnország érintésével, közel 3600 kilométeres utat legyűrve érkezett meg a túra kiindulópontját jelentő geodéziai ponthoz, az európai kontinens északi csücskét szimbolizáló Nordkappra. Csapatunk innen vette célba a déli Stavangert, miközben számos természeti és kulturális látnivalót érintett. Programunk összeállításában és annak megvalósításában, Norvégiában élő honfitársaink (Volf Enikő, Ferge Orsolya, Földi Zsuzsa, Nordskag Virág/Rune Nordskag, Szegény Hajnalka, Mucsi Csaba, Lengyel Tamás, Horváth Gábor, Horváth-Magyar Zsófia) segítettek bennünket, általuk megismerkedhettünk a helyi szokásokkal, valamint a norvég hétköznapokkal is. Az ország teljes észak-déli átszelése közben ellátogattunk három nagyvárosba, Trondheimbe, Bergenbe és Stavangerbe is, de a fő programpontokat Nordkapp mellett olyan természeti látnivalók jelentették, mint az ország legjelentősebb gleccserei és fjordjai.

Nagyszerű érzés volt magyar barátokra lelni Norvégiában, akik nemcsak kalauzaink, lelkes túravezetőink voltak, de otthonaikat is önzetlenül megosztották velünk.

Az utazás meghatározó élménye volt az Északi-sarkkör átlépése, az állandó világosság megtapasztalása, a tajga- és tundraövezet jellegzetességeinek megismerése, de a sarkvidéki tájon tett hótalpas barangolás, és a minden várakozást felülmúló tengeri horgászatot is mélyen emlékezetünkbe véstük. Az út tapasztalatait várhatóan októberre egy rendhagyó útikalauzban foglaljuk majd össze, és vetítettképes előadás megtartását is tervezzük.

Lieber Tamás

Köszönjük alábbi támogatóink segítségét is

 

Baumit COM Color

Támogatóink

Esztergom Város Önkormányzata

Dorog Város Önkormányzata

Fülöp Pince (Nyergesújfalu)

Szivek Pince (Kesztölc)

Édes Krémes (Dorog)

Kovács Tamás méhész (Dorog)

Misi Husi Hentesüzlet (Dorog)

Médiapartnereink

Élet és Tudomány

HTM

Turista Magazin

A Földgömb

24 Óra

Origo