A rendezvény hallgatóságának egyik része

A rendezvény hallgatóságának egyik része

Remek tudományos-ismeretterjesztő konferenciává alakult az az emlékülés, amelyet a dorogi Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) rendezett a Sátorkőpusztai-barlang felfedezésének és feltárásnak 70. évfordulója alkalmából, a dorogi Gáthy Zoltán Városi Könyvtár előadótermében.

A rendezvény az elmúlt 70 év történéseit elevenítette fel, különösen az 1958-ban megalapított dorogi barlangkutatás kezdetétől a jelenkorig.  Emellett a barlangászat és a tudomány kapcsolatába nyerhettek bepillantást a résztvevők olyan nagyszerű előadók jóvoltából, mint dr. Leél-Őssy Szabolcs, az ELTE Általános és Alkalmazott Földrajzi Tanszékének docense, dr. Balázs Géza professzor, az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszékének vezetője, a Kossuth Rádió méltán népszerű anyanyelvi műsorának, a „Tetten ért szavaknak” szerkesztő-műsorvezetője, dr. Juhász Árpád geológus, a hazai televíziós ismeretterjesztés meghatározó alakja, dr. Surányi Gergely, az MTA-ELTE Geológiai, Geofizikai és Űrtudományi Kutatócsoportjának munkatársa, és Stieber József környezetmérnök, barlangklíma kutató. Az esemény díszvendége volt dr. Jakucs Lászlóné, a barlangot 1946-ban másodmagával feltáró Jakucs László özvegye. Meghívottként számos egykori és jelenlegi kutatótárs, valamint a hazai barlangász társadalom jó néhány meghatározó alakja mellett az Aggteleki Nemzeti Park, illetve a Duna-Ipoly Nemzeti Park is képviseltette magát.

A konferencia résztvevőit először Lieber Tamás egyesületi elnök, majd Bánhidy László esztergomi és Dankó József dorogi alpolgármester köszöntötte. A helyi barlangkutatás kezdeti időszakát Benedek Anikó, az 1980-as évek történéseit Varga László elevenítette fel, míg a jelenről Lieber Tamás beszélt.

A konferencia  föld alatt folytatódott

A konferencia föld alatt folytatódott

A Sátorkőpusztai-barlanghoz kapcsolódó ismeretterjesztő előadásokban számos érdekesség hangzott el. A jelenlévők megtudhatták, például, hogy mitől különleges a Sátorkőpusztai-barlang klímája, hogy miként használható a barlangfeltárásban egy új geofizikai eljárás, a kozmikus sugárzás mérésén alapuló, ún. müontomográfia, amelyet mellesleg Sátorkőpusztán kívánnak tesztelni, hogy mi tette ismertté a Sátorkőpusztai-barlangot a világ – elsősorban hévizes barlangokkal foglalkozó – geológusai számára, hogy miként zajlott a Természettudományi Múzeum Ásványtárának 1958-as sátorkői gyűjtőútja, illetve, hogy egy nyelvész miben látja Jakucs László barlangokat, barlangkutatást népszerűsítő könyveinek máig töretlen népszerűségét.

A BEBTE a rendezvény sikerét az igen szinvonalas előadásokon túl abban is látja, hogy a regisztrált résztvevők (kb. 70 fő) egyharmada barlangász múlttal nem rendelkező érdeklődő volt.

A konferencia a Sátorkőpusztai-barlang jó hangulatban zajló megtekintésével zárult.

Az emlékülés alkalmából jelentette meg a BEBTE a Sátorkőpusztai-barlang monográfiáját. A könyv megvásárolható a városi könyvtárban.

L.T.

A fotókat Szilvay Attila készítette

Lieber Tamás köszöntője közben

Lieber Tamás köszöntője közben

Varga László és dr. Leél-Őssy Szabolcs

Varga László és dr. Leél-Őssy Szabolcs geológusok

Dr. Jakucs Lászlóné és Benedek Anikó

Dr. Jakucs Lászlóné és Benedek Anikó

Dr. Balázs Géza nyelvész Jakucs László ismeretterjesztő stílusáról beszélt

Dr. Balázs Géza nyelvész Jakucs László ismeretterjesztő stílusáról beszélt

Dr. Surányi Gergely geofozikus, a müontomográfia szakértője

Dr. Surányi Gergely geofozikus, a müontomográfia szakértője

Stieber József barlangklíma szakértő

Stieber József barlangklíma szakértő

Dr. Jakucs Lászlóné, a rendezvény díszvendége megköszönte a szervezést

Dr. Jakucs Lászlóné, a rendezvény díszvendége megköszönte a szervezést

Jakucsné, Marika néni ifjú kísérője Hohl Zsófi) társaságában

Jakucsné, Marika néni ifjú kísérője (Hohl Zsófi) társaságában