2007. július 22.

DSC02173

Pihenés festői környezetben

„ÉRTELMES EMBER NEM SZEMETEL, A TÖBBINEK MEG TILOS” ismerhetjük a sokat idézett intelmet, ám van úgy, hogy felesleges hangoztatni, mert aki nem értelmes úgysem ért belőle. Elkeseredésünk – hogy hiába a rengeteg felhívás és akció a helyzet mégsem, vagy legfeljebb csak ideig-óráig javul – talán érthető.
Az Esztergom-Kertvárosban lévő 30 hektáros Palatinus-tó Magyarország egyik legtisztább és legsokrétűbben hasznosított bányatava. Itt nem tiltott a horgászat (engedéllyel), a búvárkodás (a helyi szervezet koordinálásával) és a fürdőzés sem, bár ez utóbbi mikéntje sajnos nem teljesen szabályozott. Az esztergom-kertvárosi fizetőstrand igaz ugyan, hogy normális feltételeket biztosít, már amennyire ez kivitelezhető több ezres tömeg esetében, a szabad, gazdátlannak tűnő – valójában Esztergom Város tulajdonában lévő – partszakaszról ez már nem mondható el. (A közhiedelemmel ellentétben a parton Dorog városának nincs területe, a tó teljes egésze közigazgatásilag Esztergomé. Ennek ellentmondani látszik az a tény, hogy Dorog határa kb. 50 méterre, míg Esztergomé 6 km-re húzódik, s minden bizonnyal emiatt a dorogiak sokkal inkább magukénak érzik, tenni azonban a többnyire eredménytelen társadalmi kezdeményezéseken túl nem igazán tudnak)

A július 22-i bejárás annak ellenére is tanulságos volt számunkra, hogy körülbelül olyasmire számítottunk, mint amiről a képek láttán a kedves olvasónk is meggyőződhet. Ám a nagyfokú igénytelenség még bennünket is „lenyűgözött”! A kommentárokban szereplő kérdések megválaszolását Önre bízzuk!

Szöveg és kép: Lieber Tamás

KÉPRIPORTUNK

DSC02176

A kép láttán rendezett körülmények, de NE ÍTÉLJ ELSŐRE! NÉZZ KÖRBE!

 

DSC02165

 

DSC02167

A horgászházak felől érkezve, a Doroghoz legközelebb eső partszakaszon („KISZ-telep”) a „fejesugró” stég állapota tűnt fel elsőként. A deszkapallók némelyike hiányos, de a korhadásra a zöld borítás miatt semmi sem hívja fel a figyelmet. Csak idő kérdése, hogy mikor történik baleset itt. Hihetetlen, hogy a tulajdonos (a tópart legmenőbb vállalkozója) nem intézkedik ennek elbontásáról, de az is, hogy a hivatal ezt még nem rendelte el számára

 

DSC02168

A horgászok által kihelyezett konténerbe nem a fürdőzők és horgászok szemete kerül, hanem a szomszédos szórakozóhelyé. Értesüléseink szerint általában éjszaka hordják tele, így nem annyira feltűnő. Viszont a zsákok tartalma egyértelműen elárulja a szemét származási helyét. Az önkormányzatnak minden tóparti létesítményt köteleznie kellene saját hulladékgyűjtő konténer elhelyezésére és annak rendszeres üríttetésére. Ha pedig a szabályzat rendelkezik ilyesmiről az ellenőrzéskor ki kell derülnie a szabálytalanságnak. Vagy nincs ellenőrzés?

 

DSC02170

A sportpálya melletti faház (az egykori bánya faháza), akárcsak a szomszédos – vállalkozói tulajdonban lévő konténerek – jelenleg használaton kívüliek. Környezetük igencsak elhanyagolt

 

DSC02171

 

DSC02172

A sportpálya mentén szemét és emberi ürülék. Mivel parton nincs illemhely, a szükség elvégzésére megteszi a partoldal és a nádas. A szennyet persze az első esőzés a tóba öblíti. A FÜRDŐZŐK VAJON TUDNAK ERRŐL?

 

DSC02174

 

DSC02175

IGÉNYTELENSÉG FELSŐFOKON, Strandolás a szemétdombon!

 

DSC02179

A képen nem feltűnő, de a bokrokban nagy mennyiségű szemét rejtőzik (sörösdobozok, pillepalackok, cigarettásdobozok stb.)

 

DSC02181

A tótól 50 méterre lévő közkedvelt szórakozóhely udvarán pedáns rend, a kerítés előtt azonban igénytelenség. Vajon kinek a felelőssége a vendéglátóipari egység melletti közterület rendben tartása, az egyértelműen a kerítésen belülről származó hulladék eltakarítása?