2011

Az únyi ásvány-, őslény-, barlangász- és természetfotó-kiállítás bemutatása

A kiállítás helyszíne: Úny, Deák Ferenc utca 17. sz. alatt.
A kiállítás megtekinthető: egész évben látogatható előzetes bejelentkezés, időpont egyeztetés alapján.
Elérhetőség: telefonon: +36-30 423 9099 (Varga László) – tanítási időszakban 12,30 óra után, máskor egész nap.
e-mail cím: vglac@freemail.hu
Belépődíj: nincs.

Előzmények

unyimuzeum2

Múzeumunkat dr. Juhász Árpád geológus avatta fel 2011. június 11-én

A gyűjtemény nagy része Varga László geológus magángyűjtése. Fele saját gyűjtés, másik részbe vásárlás, csere vagy adományként került a gyűjteménybe.
Éveken át ugyanezen a címen, magánlakásban, két szobában került bemutatásra az anyag. Évente átlag közel 1000 látogatója volt, elsősorban diákcsoportok keresték fel. Nyolc évvel ezelőtt a gyűjtemény nagy része a vitrinekkel együtt padlásra került. Csak 2011 tavaszára készült el önerőből az új, közel 50 m2-es alapterületű tároló helyiség, amely megfelelő feltételeket nyújt a látnivalók bemutatásához. A kiállítási darabok további része a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület tulajdona, és az egyesület közhasznú tevékenységét hivatott bemutatni. 2009-ben merült föl, hogy a magángyűjteményt és az egyesület tagjainak gyűjtéseit közösen mutassuk be. Ehhez kitűnő lehetőséget nyújtott az is, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a LEADER program keretén belül pályázati lehetőséget biztosított közhasznú civil szervezeteknek is a kistelepüléseken folytatott közhasznú tevékenységük végzéséhez eszközbeszerzés céljára.

Pályázatunk sikeres volt, így annak keretén belül 10 új ásványtároló fémvitrint tudtunk beszerezni biztonsági üvegajtóval és polcokkal. Emellett tudtunk vásárolni egy projektort és notebookot előadások tartásához, egy asztali számítógépet monitorral, hangfalakkal, szünetmentes tápegységgel, multifunkciós nyomtatóval, valamint egy asztali DVD felvevő-lejátszót és egy 107 cm átmérőjű LCD televíziót. Mindezek az eszközök lehetővé teszik, hogy a mai kor elvárásainak megfelelő látványos, multimédiás bemutatókat is tartsunk, tudományos ismeretterjesztő előadásokkal, filmvetítésekkel, fotókkal szemléltetve. Az egyesület ezen kívül vásárolt 25 darab összecsukható széket is, hogy az előadásokat, iskolák részére tartott múzeumi órákat az érdeklődők ülve, megfelelő kényelemben tudják végighallgatni és -nézni.

A kiállítás látnivalói

unyimuzeum3

Részlet a kiállítóteremből

Két vitrinben és egy fekvő tárolóban ősmaradványokat (fosszíliákat) – ősállatokat és ősnövényeket – láthatunk. Ezek túlnyomó része Magyarországról származik. Vannak mamutcsontok, őstulok és barlangi medve maradványok, a Mecsekből dinoszaurusz lábnyom, és még sok más érdekesség. Azonban a gyűjtemény főként egykori puhatestűek megkövült vázmaradványait mutatja be, ezek közül is elsősorban itt a Gerecsében föllelhető ammoniteseket. Ősnövények közül legérdekesebbek a Várpalota közelében egy felhagyott lignitbányában talált 28 millió éves mocsári ciprus darabok. (A legnagyobb darab közel 2,5 mázsa súlyú, egy 92 kg-os darabnak pedig a csiszolatát láthatjuk.) Két tárolóban ma élő tengeri élőlények vázmaradványai kerültek bemutatásra. Az egyikben korallok, tengeri rák, kagylók, tengeri csillagok, míg a másik tárolóban kizárólag tengeri csigák tekinthetők meg a világtengerekből.

Egy fali tárolóban UV-s ásványokat láthatunk. Az itt bemutatott ásványokat előbb normál fénynél, majd kétféle hullámhosszú UV-lámpánál is megfigyelhetjük, és láthatjuk, hogy hogyan változik a színük a különböző hullámhosszúságú fény hatására. A kiállítás legnagyobb és legreprezentatívabb részét az ásványok alkotják. Több mint 1000 darab ásványt láthatunk, ezek 370-féle ásványfajt mutatnak be Földünk minden tájáról, valamennyi kontinenséről. Egyes ásványfajokat több példány is bemutat, érzékeltetve az egyes ásványok sokféleségét.

Az ásványokat lelőhelyenként csoportosítottuk. 6 vitrinben láthatjuk a magyarországi lelőhelyekről származó darabokat. Ebből kettő közvetlen lakóhelyünk környékét, Csolnok és Dorog vidékének gazdag ásványtársulásait szemlélteti. További két vitrin a dunántúli, kettő pedig az északi-középhegységi leleteket mutatja be. 4 vitrinben látunk észak-erdélyi, egyben európai ásványokat, és egy vitrinben a világ többi részéről származó mintadarabokat. A bemutatás a természettudományos ismeretbővítés mellett elsősorban azt szeretné reprezentálni, hogy mennyire szép, esztétikus az ásványok világa.

unyimuzeum4

Részlet a kiállítóteremből

Négy vitrinben került bemutatásra az egyesületi anyag. Az egyik vitrin a BEBTE dél-olaszországi vulkánexpedícióit szemlélteti (például az Etna, a Stromboli, a Lipari-szigetek egyéb vulkánjai és a Vezúvon gyűjtött különféle típusú láva- és vulkáni törmeléktípusokat. Egy másik vitrinben az egyesület túráiról, expedícióiról láthatunk bemutatót Kínától a Kilimandzsáróig. A harmadik vitrin legfőbb kutatási területünket az esztergom-kertvárosi Nagy-Strázsa-hegyen található Sátorkőpusztai-kristálybarlangot, míg az utolsó vitrin barlangász felszereléseket, egyesületünk különböző kiadványait (prospektusokat, eddig megjelent könyveinket, országos ismeretterjesztő lapokban megjelent írásainkat), valamint a magyar turistaság és barlangászat kezdeti időszakából származó régi kiadványokat szemléltet. A vitrinek fölötti falakon természetfotó kiállítást láthatunk különböző geomorfológiai formákról a barlangoktól a vulkánokig. A fotók többsége itt, a Kárpátokban és a Kárpát-medencében vagy a szomszédos Alpokban készült, de vannak egzotikus tájakat bemutató felvételek is. Ezek mellett több természetfilmet és sok ezer saját készítésű szép természetfotót tudunk vetíteni a multimédiás eszközökkel eddigi túráinkról, kirándulásainkról. Az állandó kiállítás nagyon sokrétű, szerteágazó, és a természeti környezetünk sokrétűségét, szépségét hivatott bemutatni, emellett egyesületünk életéről, munkájáról, tevékenységéről is átfogó képet ad.

Célunk az, hogy minél több ember figyelmét, érdeklődését keltsük föl a természeti környezetünk iránt, és segítsük főként a gyermekek természetismereti képzését, nevelését, járuljunk hozzá ahhoz, hogy természetet kedvelő, ismerő, óvó, megbecsülő emberré váljanak.

Varga László