Stefano és hallgatósága

Stefano és hallgatósága

A dorogi BEBTE szervezésében tett dél-olaszországi szakmai kirándulás során a csapat nyolc tagja május elején Szicíliáról és a Lipari-szigetekről hazafelé utazóban a Nápolyi Geofizikai és Vulkanológiai Intézetben is látogatást tett. A program apropóját a BEBTE szerzői gárdája által még 2007-ben kiadott Vulkántúrák – Dél-Olaszország c., kimondottan vulkánjáróknak szóló útikönyv újbóli megjelentetése adta [a könyvet előreláthatóan novemberben jelenteti meg a Kornétás Kiadó].

A vulkanológiával is immáron három évtizede behatóan foglalkozó barlangkutatókat a nápolyi intézetben Stefano Carlino geofizikus fogadta. A megfigyelő helyiségben eltöltött majd két óra során sok érdekességet elárult; többek között, hogy jelenleg legkevésbé a Vezúv ébredésétől kell tartania a lakosságnak, ugyanis annak lávája kihűlőben van, sokkal izgalmasabbak a szomszédos Campi Flegrei (Flegrei-mezők) alatt végbemenő változások. Itt a magma, ha lassan is, de felfelé nyomulóban van, amelyet a térségben mért gázok összetételének változása, valamint a talaj hőmérsékletének emelkedése is jelez. A szakemberek ugyanakkor Ischia szigetére is élénken figyelnek, ott ugyanis tavaly halálos áldozattal járó földrengés volt.

Megdöbbentő egyébként a műszerek érzékenysége. A monitorokon a Vezúvra hajtó turistabuszok által keltett mikrorengések is jól kivehetők, csakúgy, mint a focistadionokban gólt ünneplő tömeg morajlása.

A szakmai látogatást a Vezúv kráterének megmászása követte, a program pedig Ischia szigetének felkeresésével ért véget.

Lieber Tamás

(Fotók: Lieber Tamás, Varga László)

Campi Flegrei aktivitása

Campi Flegrei aktivitása

Letekintés a Vezúvba

Letekintés a Vezúvba

Csapatunk a Vezúvon

Csapatunk a Vezúvon