emlektabla

A barlang felfedezőinek emlékére

A Sátorkőpusztai-barlang felfedezőire és feltáróira emlékezve márványtáblákat helyeztünk el a barlang bejárati termében, a lejárati lépcső fölött. Az előbbin Krampe Géza, Legény Károly, a Várhidi testvérek, valamint Virágh Imre, az utóbbin pedig dr. Jakucs László és Venkovits István neve szerepel.

Mint ismeretes, a barlang bejáratát jelző nyílást 1944-ben találták meg dorogi természetjáró fiatalok. Ez a dátum azonban nem egyezik a feltárás időpontjával, amely 1946-ban Jakucs László egyetemi hallgató és Venkovits István hidrogeológus nevéhez fűződik. A Sátorkőpusztai-kristálybarlang mind a laikusok számára, mind pedig a szakmai körökben az ő közléseik alapján vált ismertté, a hévizes üregképződés prototípusává.

emlektabla2

A barlang feltáróinak emlékére

A barlang Benedek Endre termében egyesületünk névadójáról, az egykori csoportvezetőről 1992-ben avatott emléktábla található. A feltárás 60. évfordulója tiszteletére úgy gondoltuk, hogy azokról is meg kell emlékeznünk, akiknek tulajdonképpen ezt az objektumot köszönhetjük. Sajnos a napokban elhelyezett emléktáblának szomorú aktualitását adja Venkovits István idén, 93 éves korában bekövetkező halála. Dr. Jakucs László professzor emeritus, egyetemi tanár már 5 éve nincs közöttünk, a Várhidi testvérek 8-10 éve távoztak, a többiekről sajnos nincsenek információink.

Érdekességként hadd jegyezzük meg, hogy a márványlapok Észak-Olaszországból származnak. A felfedezőkét a laasi márványüzemben mi magunk választottuk ki szeptemberi útunkon, a feltáróké pedig egyenesen Carrarából származik. Jól kivehető mindkét márványtípus jellegzetes rajzolata. A laasi, szürkés sávozottságot mutató márvány mélyműveléssel a dél-tiroli Laas, Schlanders környéki hegyek mélyéről került felszínre, a carrarai ettől délebbről, külszíni fejtésből származik.

A márványtáblák megmunkálása Gonda György dorogi kőfaragó szabadkézi munkáját dícséri

Lieber Tamás