Hatalmas sziklomlás készteti megállásra az autóst

Hatalmas sziklomlás készteti megállásra az autóst

A dél-norvégiai Stavangertől 62 km-re DK-i irányban, Byrkjedalstunet turisztikai központjától az FV503-as úton pedig 1,8 kilométerre egy különleges sziklavilág tárul a szemünk elé. Mintha az óriások földjén járnánk. A keskeny, fizetős út – amelyen óránként változtatják a forgalom irányát – hatalmas sziklagörgetegek között vezet; ez a híres Gloppedalsura, sokak szerint Európa legnagyobb természetes sziklakertje. Ez a geológiai különlegesség kevésbé ismert a Magyarországról érkező turisták számára, hiszen a környéken számos egyéb, világhíres látnivaló található, mint például a Preikestolen (Szószék-szikla) vagy a Kjeragbolten (Beszorult kő).

Gloppedalsura tulajdonképpen agy hatalmas sziklaomlás maradványa, keletkezése 10 ezer évvel ezelőttre, a területet elborító jégtakaró olvadásának idejére tehető. A Gloppedalsura az egykori jégár végmorénáján található, kb. 240 méteres tengerszint feletti magasságban. Keletkezése a külső erők javára írandó, amelyek napjainkban is darabolják, koptatják ezeket az óriási, esetenként több száz tonnás sziklatömböket, amelyek között az ember úgy érezheti magát, mint hangyák a kockacukrok között.

A terület jelentősége nemcsak geológiai, de hadászati szempontból sem vitatható. Ez utóbbi a második világháborúhoz köthető. 1940-ben, amikor a németek a norvégok ellen intéztek támadást, a 250 fős skandináv csapat a Gloppedalsura oltalmában talált védelmet. A harcok befejeztével, korabeli források szerint, a norvégok „csupán” 1 katonát veszítettek, a németek vesztesége ezzel szemben 12 és 44 fő közöttire tehető.

 

Lieber Tamás

Fotók: Andor Mária