Gipszvirágok

Gipszvirágok

Történt valamikor 1959-ben, hogy a Természettudományi Múzeum szakemberei dr. Juhász Árpád vezetésével a Sátorkőpusztai-kristálybarlangba látogattak gyűjteményes anyaguk gyarapítása céljából (Árpi bácsi elbeszéléséből tudjuk, hogy a múzeum ásványtárát az 1956-os forradalomban egy orosz tankból kilőtt gránátja elpusztította. Az Ásványtár részére gyűjtöttek a barlang sajnos addigra már jelentősen lepusztított képződményeiből).

Tekintettel arra, hogy a barlang látogatótere az elmúlt évben megszépült, szerettünk volna az „1959-es” képződményekből néhányat – ha kölcsönbe is – visszakérni, hogy azokat eredeti környezetükben mutathassuk be a látogatóknak.

Az Ásványtár dr. Papp Gábor vezette stábja készséggel segített a gyűjteményes anyag megismertetésében, amelyben a barlangból mára nagyrészt elveszett gipszliliomok, ill. hajlott, ún. „pásztorbotok” is fellelhetők és amelyek ma már mindenképpen kuriózumnak számítanak. (hasonlókat ma már csak a rózsadombi József-hegyi-barlangban láthatunk).
A megtekintés után úgy véltük, hogy nincs értelme a visszaszállításnak, hiszen ezek a képződmények rendkívül sérülékenyek. Ezért Benkovics Barnabással 2014 decemberében végigfotóztuk azokat, hogy egy fotótablón közkinccsé tehessük.
A tabló természetesen a képződmények eredeti környezetében lesz majd látható 2015-ben, néhány érdekességgel kiegészülve.
Ugyanakkor a múzeumtól ígéretet kaptunk arra, hogy tavasszal egy időszakos tárlaton bemutathatjuk ezeket az elfeledett kincseket, amelyek egyébként a raktár mélyén pihennek.

Szöveg: Lieber Tamás, képek: Benkovics Barnabás, Lieber Tamás