Közel 50 év távollét után a tatai Kuny Domokos Múzeumból 2024. április 9-én visszakerült képződmény a barlang nagytermében

Közel 50 év távollét után a tatai Kuny Domokos Múzeumból 2024. április 9-én visszakerült képződmény a barlang nagytermében

Tisztelt Látogatónk!

Ha szeretne értesülni az aktuális információkról, kövesse a barlang Facebook oldalát!

Barlangunk immáron virtuálisan is bejárható. Amennyiben az otthon kényelmében szeretne körülnézni nálunk kattintson ide:

Virtuális bejárás

Tájékoztatjuk, hogy 2024-ben jelenleg az alábbi időpontjaink foglalhatók:

 JÚNIUS 16. (vasárnap)

Tekintve, hogy a barlang befogadóképessége véges, ezért a túrázók és a barlang épségének megóvása érdekében a jelentkezőket 10-12 fős csoportokban vezetjük. Hogy a bejáratnál ne alakuljon ki tumultus, ezért arra kérjük a résztvevőket, hogy a számukra megadott időpontban érkezzenek (ezt a túrát megelőző emlékeztetőben jelezzük). Ha valaki a számára kijelölt időpontnál korábban érkezik, akkor sem tudjuk garantálni számára, hogy korábban le is jut. A túravezetést az előkészületek miatt általában 10 órakor kezdjük, a további turnusokat 10.30-kor, 12 órakor, 12.30-kor, 14 órakor és 14.30-kor indítjuk (előfordulhatnak ettől eltérő időpontok is, amit a kiírásban előzetesen jelzünk). A turnusok feltöltése a jelentkezések sorrendjében történik. Az egyéni igényeket természetesen igyekszünk figyelembe venni, de ezt nem minden esetben tudjuk garantálni. Arra azonban törekszünk, hogy a családokat, baráti társaságokat – amennyiben egyszerre jelentkeznek – egy csoportba osszuk.

A belépődíj összege 2024 márciusától 3000 Ft/fő, 14 éves korig 2000 Ft/fő (iskolai csoportoknak 10 fő felett 2000 Ft Ft/fő)*.  A belépődíj magában foglalja a baleset-biztosítás összegét, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága felé fizetendő regisztrációs díjat is.

A barlangtúra alsó korhatára 10 év vagy 5. osztály. A barlangtúra ideje 1,5-2 óra.
A barlang alsó szakaszának hőmérséklete (egész évben) 13-14 Celsius-fok, a felső, bejárati zónában évszakfüggő. A barlang kivilágított, a világítás üzemeltetése a bejáratnál beüzemelt áramfejlesztő aggregátorról történik. Sisakról a túravezetők, de megfelelő egyéb öltözékről a látogatók maguk gondoskodnak. Ajánlott öltözék: overall vagy szabadidőruha, bakancs vagy gumicsizma. (Tornacipő, utcai cipő viselése nem ajánlott!).  Ruházatunk a túra során csekély mértékben koszolódhat! Ékszereket, (karkötő, gyűrű) érdemes a túra előtt levenni, vagy már eleve otthon hagyni, mert a létrákon való közlekedésnél, sziklaélekbe kapaszkodásnál beakadva leszakadhatnak, esetleges sérülést okozhatnak.

A barlangban normál időjárási körülmények között nincs vízfolyás, ám esetlegesen a túra időtartama alatt lezajló heves esőzések (pl. nyári zivatarok) alkalmi csobogókat, kicsiny zuhatagokat képezhetnek, amelyek azonban a barlang jellegéből adódóan a látogatókra nem jelentenek veszélyt, sőt olykor látványosak is lehetnek (pl. nagylétra melletti időszakos vízesés) .

Fontos megemlítenünk, hogy a barlangban (különösen a nyári időszakban) a normál értéknél magasabb a szén-dioxid szintje. Ez a gáz ilyenkor természetes módon, a mélyen fekvő, még feltáratlan rétegekből áramlik a felszín irányába. Az erre érzékenyek ezt megérezhetik (enyhe légszomj, fáradékonyság, fejfájás jelentkezhet), ám mivel jóval a határérték alatti mennyiség ez, így egészségünkre nem jelent káros hatást. Elsőre furcsának hathat, de a gyógybarlangokban is elsődlegesen ez a tényező felelős a gyógyhatásért, mert a szervezetet szaporább légvételre késztetve, a tüdőkapacitást növelve, annak gyorsabb átszellőztetését teszi lehetővé az egyébként tiszta barlangi levegővel.

Lejárat a barlangba

Lejárat a barlangba (Egri Csaba felvétele)

A túrával kapcsolatban hadd hívjuk fel figyelmét a következő rendszabályokra:

Fontos(!): A barlang csak megfelelő öltözékben (hosszú felső és alsó ruházatban, valamint zárt lábbeliben) látogatható. Hiányos, vagy nem megfelelő öltözékben (például trikó, fürdőnadrág, szandál, papucs, tűsarkú cipő) a túra nem engedélyezett!

A barlangban és közvetlen környezetében tilos a dohányzás, szemetelni a nemzeti park egész területén tilos (mondjuk ez máshol sem vall kulturált viselkedésre). Ittas egyének a barlangot nem látogathatják.

A Sátorkőpusztai-barlang és környéke fokozottan védett, csak engedéllyel és vezetővel látogatható.

A túrán való részvételt érdemes megfontolni, ha Ön veszélyeztetett, vagy 8-9. hónapban lévő terhes. Amennyiben testi fogyatékkal él, előzetesen telefonon kérje tanácsunkat!

A barlang megközelítése személyautóval

Amennyiben Ön Budapest felől érkezik, a Bécsi (vagy 10-es) utat javasoljuk (Pilisvörösvár – Piliscsaba – Pilisjászfalu – Leányvár), majd a Leányvár utáni jelzőlámpás kereszteződésnél (kesztölci elágazás) jobbra, a 117-es útra kell rátérni. A főutat Esztergom irányába kell követni, az elágazástól körülbelül 6 km-re lévő homokbányáig. Itt bal oldalon találjuk Esztergom városának volt hulladéklerakóját, vele szemközt pedig a Duna-Ipoly Nemzeti Park egyik bejáratát. Az autót mindkét oldalon hagyhatjuk, bár a jobb oldali leálló csak 5-6 autónak enged biztonságos parkolást. Innen körülbelül 20 perces séta vezet fel a barlanghoz. A felvezető útvonalat a látogatónapokon az egyesület tagjai kitáblázzák.

Részlet a Ferde-teremből (Egri Csaba felvétele)

Részlet a Ferde-teremből (Egri Csaba felvétele)

Ha Ön Esztergom-Kertváros felől érkezik, a kertvárosi körforgalomnál kell a 117-es útra ráhajtani, majd Kesztölc irányába fordulni. A körforgalomtól körülbelül 2 kilométerre, bal oldalon találja a fentebb már említett találkozóhelyet. Esztergomból, illetve Dobogókő felől jövet az úgynevezett „Suzuki úton” (Esztergomi Ipari Park) közelíthető meg a 117-es főútvonal. Esztergom-Kertvárosban az első elágazásnál a Duna-Ipoly Nemzeti Park fogadóépületénél (vele szemben egy OMV benzinkút található) balra kell kanyarodni, ahonnan 1,5 kilométerre található a jelzett parkolóhely.

A barlang megközelítése tömegközlekedéssel

A barlanghoz, illetve a fentiekben jelzett parkolóhoz sajnos közvetlenül semmilyen tömegközlekedési eszközzel nem lehet eljutni. Amennyiben vonattal tervezi az utazást, Dorog vagy Esztergom-Kertváros állomásnál kell leszállnia. Nagyjából mindkét állomástól 4 kilométeres gyaloglással kell számolni.  Autóbusszal valamivel közelebb lehet jutni. Budapestről az Árpád hídtól induló Esztergomig közlekedő buszra kell felszállni és Esztergom-Kertvárosban a körforgalomnál (SPAR áruház) leszállni. Innen 2 kilométert kell gyalogolni. Mivel jelzett út nincs, javasoljuk, hogy a kirándulást megelőző napon telefonon keressen bennünket (a barlangtúra előtti emlékeztető e-mailben megadjuk az aktuális telefonszámot), és akkor mi szívesen útbaigazítjuk.

*A belépődíj összege a helyszínen fizetendő, nagyobb (10 fő fölötti) csoport esetén kérjük a belépődíj előlegének (50%) előre történő átutalását a tervezett kirándulás előtt legalább 5 nappal, az alábbi számlaszámra (CIB): 10700361-24479200-51100005. A befizetésről számlát adunk!

TÚRA A SÁTORKŐPUSZTAI-BARLANGBAN

Részlet a barlang nagyterméből

Részlet a barlang nagyterméből (Egri Csaba felvétele)

A barlang 1993 óta látogatható a nagyközönség számára is, úgynevezett kalandtúra vagy overallos barlangtúra keretében. A Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) gondozásában lévő barlangot bárki felkeresheti, előzetes bejelentkezés útján a fentiekben jelzett nyitvatartási időben.

A barlangtúrákat általában 10-12 fős csoportokban vezetik az egyesület tagjai. A túra közepesen nehéz, némi állóképességet igényel. A barlang bejárása barlangászok irányítása mellett történik, akik gyakorlatilag szinte kézről-kézre adogatják a vendégeket a függőleges járatokban. A nehezebb szakaszokon a mászást létrák, láncok és lépcsők könnyítik meg.
A barlanghoz érkező vendég először tájékoztatást kap a túra várható időtartamáról, ami nagyjából 1,5-2 óra csoportonként, a barlanglátogatás írott és íratlan szabályairól, valamint a bejárás mikéntjéről. Az eligazítás néhány percet vesz igénybe, amit a beöltözés, majd a túracsoportok kialakítása követ. A barlangtúra résztvevői saját öltözékükben, de az egyesület által biztosított védősisakban lépnek be a barlangba, a sziklába épített vasajtón. A barlangban aggregátorról üzemeltetett világítás van.

A Fogadó-teremben lévő tabló segítségével vezetőink képeken elevenítik fel a barlang kutatástörténetét, itt tekinthetjük meg túraútvonalunkat is a barlang térképén, és itt már megfigyelhetjük a barlangra jellemző oldásformákat, a gömbfülkéket.
A főág néhány méteres vízszintes szakasszal indul, majd az ún. Kiskútnál a járat függőlegesbe vált. Innen, a -35 méteren lévő végpontig szinte végig lefelé haladunk. Jobbról és balról barlangászok biztosítása mellett ereszkedünk. A második létrát követően elérkezünk a túra kulcspontjához, a „Kacsához”. 2017-ben ide létrák kerültek, amelyek a közlekedést jelentősen megkönnyítik.

Sátorkőpusztai-bg_161022_28_r

Kalcittal kitöltött hasadék (Egri Csaba felvétele)

A Ferde-terembe 2017 szeptemberében beépített híd nemcsak a közlekedést teszi biztonságosabbá, de az agyagtól, portól megtisztított képződményeket is védi a taposástól (erről lelépni tilos!) Itt figyelhetjük meg a kiépítést követő leglátványosabb átalakulást. A barlangászok a híd alól tekintélyes mennyiségű üledéket és bontási törmeléket takarítottak ki, láthatóvá téve a barlang eredeti, képződményekben bővelkedő aljzatát, oldalfalait. Bizonyos helyeken így még felfedezéskori állapotokat láthatunk. Túránk a Nagykút szűk aknájában, majd a 9 méteres létrával biztosított Nagyaknában folytatódik. A védőkosaras létrán leereszkedve a barlang legszebb részébe, és egyben utolsó termébe, a Benedek Endréről elnevezett nagyterembe (egykoron Kővirágok terme) érkezünk. A leszállást követően az itt elhelyezett padokon kifújhatjuk magunkat, majd a csoport leérkezését követően indulunk felfedező utunkra.
A túravezetés érdemi része általában itt zajlik. Itt ismerkedhetünk meg a barlang sajátosságaival, lenyűgöző kristályos gipsz-, aragonit- és kalcitképződményeivel, valamint feltárásának és kutatásának történetével. A teremben jelenleg is zajló kutatómunka nyomait láthatjuk. Az 1960-70-es években itt felhalmozott törmelék, valamint a természetes üledék eltávolításával újra fehéren csillogó, gipsszel borított felületek kerültek „napvilágra”. Szenzációs leletekként újra tanulmányozhatók a Sátorkőpusztai-barlang híres gipszvirágai, amelyekről eddig csak a felfedezők beszámolóiból értesülhettünk. A Benedek Endre-teremben körülbelül fél órát töltünk. Itt már a többnyire vízszintes szakaszon könnyű sétát teszünk. Út közben a Forrás tiszta vizéből szomjunkat is olthatjuk. Az ismertető után, a már bejárt útvonalon térünk vissza a felszínre.

Mivel a barlang bejárása mindkét irányban egy útvonalon történik, nagyobb látogatottság idején előfordulhat, hogy a csoportok a nagyteremben váltják egymást. Emiatt megtörténhet, hogy hosszabb-rövidebb időt várakozással töltünk (ezt általában a barlangászokkal való beszélgetéssel tehetjük hasznossá).

Túránk végeztével lehetőség van a barlangról készült kiadványok (poszterek, hűtőmágnesek és egyéb ajándéktárgyak) vásárlására, ezért érdemes némi pénzt (a belépődíjon felül) magunkkal hoznunk.

Médiapartnerünk

szotkerek_kekzold