Képernyőfotó 2017-05-02 - 22.15.30A Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) tudományos ismeretterjesztő célú expedíciót indít Norvégia és egyúttal Európa legészakibb pontjára, a Magyar Földrajzi Múzeum ajánlásával.

Az utazás időtartama: 2017. május 28 – Június 14.

A csapat tagjai: Andor Mária, Benkovics-Molnár Györgyi, Lieber Tamás, Ostyáni János

Európa északi pontjának, vagyis a Nordkapp-nak az elérése csak egyik célja utazásunknak. Küldetésünk valójában egy olyan ismeretanyag összeállítása a fjordok, gleccserek szabdalta, különleges természeti és kulturális látnivalókban bővelkedő  országról, amely nemcsak a földrajzot, mint mindannyiunk számára nélkülözhetetlen “tantárgyat” népszerűsíti, de rávilágít például a globális éghajlatváltozás okozta problémákra is. Ez a jelenség ugyanis már néhány év távlatában az alpesi és az észak-európai gleccsereken is jól látható, tapasztalható változásokat okozott.

A BEBTE célja, hogy ha csak általánosságban is, illetve néhány néhány konkrét példát kiragadva, de bemutathatóvá tegyen idehaza egy olyan európai országot, ahol a környezettudatos szemlélet, a lakosság természettel való együttélése példaértékű, ahol a turizmus, a természet megismerése nemcsak sport, hanem életforma is.

Utazásunkat a norvégiai magyarok közössége támogatja, részükről számos kedves meghívást kaptunk. Az ő segítségükkel alakult ki expedíciónk tervezett programja, amely északról dél felé az alábbi településeket érinti, illetve az azok környékén lévő természeti látnivalókból válogat: Alta (Nordkapp), Mo i Rana (pl. Svartisen-gleccser), Trondheim, Averoy (Atlanti út, Kristiansund, Geirangerfjord), Sogndalsfjøra (pl. Sognefjellet,  Nærøyfjord), Bergen, Stavanger (pl. Kjeragbolten, Preikestolen).

A BEBTE a tapasztalatokból a tőle megszokott módon előadások megtartását, fotókiállítások szervezését tervezi, ugyanakkor cikkek publikálására, valamint egy rendhagyó útikönyv megjelentetésére is lehetőséget kapott.

scan 1

Cikk a 24 Óra (Komárom-Esztergom megye napilapja) május 20-i számában

Expedíciónk fő támogatója

Baumit COM Color

Támogatóink

Esztergom Város Önkormányzata

Dorog Város Önkormányzata

Fülöp Pince (Nyergesújfalu)

Szivek Pince (Kesztölc)

Édes Krémes (Dorog)

Kovács Tamás méhész (Dorog)

Médiapartnereink

Élet és Tudomány

HTM

Turista Magazin

A Földgömb

24 Óra

Origo